PRED NAMA JE LETO U KOM ĆEMO MORATI DA DONESEMO MNOGO VAŽNIH ODLUKA Vučić: Srbija je stabilna i sigurna i takva će da ostane
Foto: Printscreen/TV Pink, Marko Karović

obraćanje naciji

PRED NAMA JE LETO U KOM ĆEMO MORATI DA DONESEMO MNOGO VAŽNIH ODLUKA Vučić: Srbija je stabilna i sigurna i takva će da ostane

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i govorio o svim aktuelnim temema.

Predsednik Vučić je detaljno predstavio plan projekta "EKSPO 2027", govorio je o litijumu, besplatnim preventivnim preventivnim pregledima od 1. septembra, a osvrnuo se i na predstojeće izbore u Francuskoj i Americi. Takođe, on je objavio i da je u prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi.

Predsednik Srbije je dodao i da putuje u Brisel gde će 26. juna imati novu rundu dijaloga sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem.

1 / 6 Foto: Marko Karović

"Želim da se zahavlim svim građanima. Ni pred nama ni pred Republikom Srpskom nisu laki dani, imamo Bratunac pa Srebrenicu. Sve odluke će biti javne. Spreman sam da ukrstim agrumente sa svima, ne viku i dreku, već argumente i da objasnimo šta svaka porodica gubi ako odustanemo od onoga što nam je Bog dao i što nam je prirodno bogastvo. Mislim da smo jedina zemlja koja bi se takve prednsoti odrekla. Pred nama je leto tokom kojeg ćemo morati da donesemo mnogo važnih odluka. Moje je da kažem da je Srbija, stabilna sigurna i takva će da ostane", naveo je predsednik Vučić.

"Optužen sam da sam Putinov pijun"

Predsednik je ukazao na trikove kojima se služe strane službe, pojedini mediji i građani.

"Optužen sam da sam Putinov pijun, potrčko, lutak, da sve radim ud govoru sa njima i tako dalje. I onda pročitaju kako sam ja Bog zna kome sve prodao oružje a deo toga se pojavio u Ukrajini, pa onda kažu pogledaj Putine šta ti je Vučić uradio. Nije bit da mene napadne Peskov koji se vrhunski intelektualac, i njega je nemoguće prevariti. Zato nisam i reagovao. Ne morate na sve da odgovarate. Moje dete im glavna tema pet dana... aj azustavite se ljudi. Za šta se pravdate? Jer obezbeđujemo razvoj namenske industrije... Pa kome hoćete da prodajemo. Kažete to se koristi u ratu... pa gde će da se koristi, na klizalištu i delfinariju? Za šta se drugo koriste granate i rakete".

1 / 9 Foto: Marko Karović

"Volim svog sina, svog oca nije ničim postideo"

Zamoljen da prokomentariše to što se njegov sin Danilo našao u Nemačkoj usred napada albanskih navijača pred utakmice Srbije sa Engleskom na Evropskom prvenstvu, predsednik Vučić rekao je:

"To su bili uglavnom Albanci, navijači Šalkea, napali su ih stolicama. Interesantan mi je bio pristup nemačke policije koja traži privođenje srpskih navijača. Ne znam šta treba neko da radi kad ga napadnu stolicama i flašama".

"Mirno su sedeli i jeli. To je bio jedini kafić sa srpskom zastavom i to im je smetalo. Volim svog sina. Svog oca nije ničim postideo".

Na pitanje o litijumu: "Bukvalno 90 odsto stručnjaka je za to"

Na pitanje novinarke N1 o litijumu, Vučić je rekao:

"Nismo doneli odluku, već sam predložio argumentovan razgovor. Što se tiče stručnjaka, vaši decibeli nisu srazmerni argumentaciji. Stručnjaci koje sam slušao, 90 odsto su za ovo. Ako mislite da su stručnjaci koje dovedete u studio, sat i po pričaju a ne znaju šta je jadarit. Je l' vam, kao i za Beograd na vodi, stručnjak Rajko Ristić?

"Što se tiče Ane Brnabić, jeste ona rekla da je ispravna odluka, ja to nikad nisam rekao. Uvek sam govorio da je to greška. Anu poštujem kao velikog borca".

"Ja neću slepo da podržavam taj projekat. Čekam da vidim kako će da nam garantuju čistu životnu sredinu".

"Za ovo kratko vreme dok sam odgovarao, šest puta me je vikom prekidao novinar N1".

Predsednik je naglasio da će sve stavke biti javne i da ukoliko uvidi da većina građana bude želela da obezbedimo budućnost na najbolji mogući način, uradiće javnu i evropska i svetsku promociju.

"Neću to da radim iza zavtorenih vrata već su pozvaći najmoćnije svetske lidere da tako najavim taj projekat. A to nije ni danas ni sutra. Kada se dogodi ja ću to da uradim uz fanfare, ali pre toga moraju da ubede u to".

"Užasnut sam kako Rio Tinto vodi kampanju, dugo im treba da se oglase saopštenjem. Uvek sam pobeđivao svoje konkurente jer verujem u stvari koje govorim i radim ono što govorim i svim srcem verujem u to. Verujem u Srbiju, i verujem u sve ono što nisu mnogi kao što je na primer Beograd na vodi, Promenada, brza pruga koju su pljuvali a sada je svi koriste".

O predstojećim izborima u Francuskoj i Americi

"Nemam pravo da se mešam u unutrašnja dešavanju u drugim zemljama. Imam dobar odnos sa Makronom. Naravno da su američki izbori najvažniji na svetu. Na neki način u novembru se donosi odluka o sudbini čovečanstva. Plaši me da bi pre toga moglo da dođe do teških stvari, te bi u tom smislu ti izbori mogli da budu zakasneli. Francuska je jedna od dve najveće evropske sile. Svakako da sve što se zbiva u Francuskoj, odražava se i na evropsku politiku".

"Ukoliko bi Ursula ostala na čelu Komisije, za Srbiju bi značila stabilnost. Poznajemo se, dolazila je u Srbiju više puta, iako razgovori s njom nisu uvek laki".

O Mađarskoj kao predsedavajućoj EU

"Mađarska braća su nam najveći prijatelji koje imamo u EU. Mnogo i često razgovaramo. Sinoć sam Orbanu čestitao gol u 100. minutu. Bio je radostan. Odnosi su nam izuzetno dobri. Radimo i više nego što se vidi. Nisam siguran da zemlja kao predsedavajuća može mnogo da promeni".

O putu u Brisel

"Sutra uveče putujem u Brisel gde ću imati razgovor i sa Kopmanom".

"Što se tiče KiM, to ostaje veliki bezbednosti i politički izazov. Trudićemo se da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane".

O dovođenju najboljih univerziteta iz sveta

"Daćemo sve od sebe da dovedemo najbolje univerzitete iz sveta, vodimo pregovore sa dva evropska univerziteta, Prvo će doći fakultetski kampusi, jer želimo da naša deca koja neretko idu na evropske univerzitete ostanu ovde i ne moraju da idu od roditelja i daleko od svoje zemlje".

Aleksandar Vučić
foto: Marko Karović

"Zdravi obroci za decu"

"Da obezbedimo zdrave obroke od malih nogu. Ne moraju svi da budu bucmasti kao ja, da probamo da im obezbedimo zdraviji život. To je predlog lekara i Ministarstva zdravlja. Zamolićemo ketering da ne prave samo ono što deca vole, nego i ono što je zdravo".

"Obnovićemo prugu od Pančeva"

"U pregovorima smo sa Kinezima oko finansiranja. Možemo da potrošimo milijardu ili dve evra više, ali bismo napravili deficit i velike probleme u budućnosti, zato nećemo".

"Ovo je pruga od Pančeva. Uradićemo potpunu obnovu pruge od Pančeva i produžiti je do Čoke, Sente i Subotice. Uradićemo Vrbas - Sombor. Možemo da završimo prugu za dve godine. Biće Beograd - Kikinda sat i 15. To ne možete ni kolima".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

"Očekujemo u narednim danima da možemo taj dogovor da postignemo".

"U septembru će biti brza saobraćajnica do Valjeva. Odlično nam ide Dunavski koridor, uradili smo Gradište-Golubac, i do kraja sledeće godine kompletan Dunavski koridor biće završen".

"Razmišljamo gde Dunav spaja dva dela Srbije da podignemo velelepni most, ali tek treba da uradimo studije pa tek onda projekat".

"Biće velikih nedostataka hrane"

"Moja je pretpostavka da će biti velikih nedostataka hrane. Vidite šta smo sve obezbedili, koje količine pšenice, kuhinjske soli, tovnih prasića, šećera, testenine i svega drugog".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink
Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

O litijumu

"Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Reč je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvek sve možete da prekinete do 2028, a ako prihvatimo sve mogli bi da otvorimo rudnik litijuma. Potrebno je da se priča sa argumentima, a ne prazne priče, a ne 'ne damo Jadar i Rađevinu' a objasniću vam kako ste ih dali. Ti koji viču da ih en daju, ne zanju ni na guglu da pronađu reke koje su ugrozile Krupanj. Lično sam ulestvovao u ideji da obnovimo Tršić, banju Koviljaču, izgradnju stadiona u Loznici, o izgradnji bolnica zaustavljenih još '87 da ne govorim. D ane pričam o auto-putu Ruma-Šabac i Šamac-Loznica koja će biti gotova do ktaja godine, dakle za sat vrmena od Beograda do Loznice".

"Samo nemojte da govorite kako neko drugi brine".

"Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou".

"Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i odlaganje za deponiju da imamo u skladu sa najvišim standardima, nećemo ni da pokušavamo niti počinjemo".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik je zatim pokazao da projekat ima 3 elementa:

1. Životna sredina - da nam garantuju da nikakvih negativnih efekata po životnu sredinu neće biti.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

2. Socijalni efekat - zahvaljujući investiciji koju smo obezbedili, od kada smo napravili transakciju sa Kinezima, a i dalje smo vlasnici 33 ili 37 odsto borskog rudnika - pet puta je veći budžet grada Bora. Građani Loznice ne bi znali šta sa novcem da rade.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

3. Ekonomija - Ovo smo radili pre dve godine, dok Vlada Srbije nije donela odluku da sve prekine. Litijum spada u kritične mineralne sirovine oko kojih će se voditi ratovi, kao što su se vodili oko nafte. Mogao bih kao teoretičari zavera da kažem da je pre dve godine bila prava minijatura nekih zapadnih sila da zaustave naš razvoj. Oduzeli su nam dve godine da bi se izborili za neke svoje interese. Možemo da izgubimo i deset.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Ovo je LFP baterija koju su napravili naši ljudi u Subotici. I "Folksvagen" i "Reno" su rekli da je najbolja na svetu. To čini motor sutrašnjice. Ako budemo uspeli da proizvodimo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac. 0.95 odsto bismo imali povećanje BDP.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

"Ako ovo uspemo da proizvedemo u Srbiji, time obezbeđujemo ogroman novac i doprinelo bi uvećanju DBP... Ukoliko ne možemo sami u našoj zemlji to da radimo, nećemo ni da pručamo o tome. Tada imamo uticaj od skoro 4% na BDP, to je 3 milijarde nove vrednosti na godišnjem nivou. Ode Srbija u nebesa! Dovedemo svetske proizvođače električnih automobila idemo na +16,45 dodatnih 20 milijardi evra. Ovo je važnije od nafte. Važnije od svega. To je svake godine to nije jednokratno. To je desetinama godina jer se teško iscrpljuje. Savek godine i pogledajte koja je naša prednost u odnosu na sve drugo".

"Ne sumnjam u naš talenat da sve uništimo. Imamo mnogo energetskih problema. Bilo je lepo videti da nam struja nije nestala, kada je svima nestala".

"Porasla je potrošnja električne enrgije, prvenstveno zbog upotrebe klima tokom letnjih dana, a da tek svi nadolazeći projekti poput letećih automobila i data centara će zahtevati još više struje".

"Da nije izgrađen termoblok Srbija ne bi imala struju i mora da se požuri sa kostolačnik vetroparkom, obnovljivim izborima sa baterijama".

O rudnoj renti, predsednik je istakao da je pokušao ali u tome nije uspeo, jer je to naišlo na žestok otpro Rusa u to vreme kada je bio premijer, i da veruje da bi i danas bilo tako, samo bi tu bilo protivljenje Amerike, Španije i drugih zemalja koja se bave istraživanjima i sikopavanjima.

"Mnogo je problema u energetici".

Od 1. septembra besplatni preventivni pregledi

"Od 1. septembra ćemo organizovati besplatne preventivne preglede vikendom. Besplatne tumor markere ćemo raditi za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni. Za žene za karcinom dojke, pluća i takođe kolorektalni. I sve ćemo da završimo do decembra. Organizovaćemo i sve kardiološke kontrole. Završićemo sve do 1. januara. Za sve građane starije od 40 godina. Vratićemo sistematske preglede u škole".

"Sutra počinju radovi na svim porodilištima u Borskom okrugu. U aprilu sledeće godine i u GAK Narodni front u Beogradu. Nadamo se do maja i radovi na porodilištu u Nišu".

Aleksandar Vučić
foto: Marko Karović

"U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi"

"Potrebna nam je stabilnost javnih finansija. U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi. Rast nam omogućava da imamo više novca i da možemo da obezbeđujemo veća primanja. Krenula je sezona raznih štrajkova i zahteva. Gledaćemo da učinimo sve što možemo, ali molim ljude da se ponašaju u skladu sa mogućnostima zemlje, a ne svojim željama. Svake godine slušam kako će neko da baci svoj rod, a svake godine rade sve više, imaju nove mašine, zarada sve veća. Zato vas molim da ne tražimo šta je nemoguće".

"Inflacija očekujemo da u junu bude na nivou 4,1 odsto. Zvanično će biti za dva, tri dana. Za nas je važno da smo na rekordnom nivou zaposlenih - 2.313.000. Devizne rezerve su nam 27 milijarde evra, što je apsolutni rekord, a zlato na 41,3 tone - 2012. je bilo svega 15 tona, a rezerva 10 milijardi".

"615 milijardi dinara nam je danas na računu. To je naša zajednička politika, premijera Vučevića, ministra Malog i mene da napravimo jastuke - takozvane bafere. Uspeli smo da obezbedimo dodatne bafere. Očekujem velike poremećaje na tržištu svega, od energenata do hrane i svega drugog u mesecima pred nama. Ne u Srbiji, već u svetu. Zato smo se snašli, iako je sve to skupo".

"Proizvodićemo električni automobil u Kragujevcu, što dovodi do novih problema. Za svaki auto električni dobićete stimulans. Od države ćete dobiti 5.000 evra za svaki električni automobil, još i više ako je domaći automobil".

Aleksandar Vučić
foto: Marko Karović

O EKSPU

"Rekli smo da je EKSPO 2027 ključna, ne krajnja, ali prekretna tačka za razvoj Srbije. Danas ću vam predstaviti dokle smo stigli, brojne probleme, rešenja, i govoriti otvoreno o onome šta su izazovi za nas, te vas molim da bez obzira na partijsko opredeljenje - saslušate. Važno je da čujemo mišljenje svakog građanina".

"Želim da vam pokažem šta smo dosad uradili", rekao je predsednik Vučić i na tabli detaljno pokazao šta se gde nalazi na proketku "EKSPO 2027".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

"U novembru očekujemo da dobijemo zastavu EKSPA".

"Nacionalni stadion biće povezan sa EKSPOM, u toku su razgovori sa jednom od dve najveće kompanije sveta - "Ledžends". Radićemo da, ne samo upravljaju stadionom u Beogradu, već i u Zaječaru, Loznici, Leskovcu. Priredbe i manifestacije na Nacionalnom stadionu pripadaće EKSPU".

"Dozvoljeno nam je da EKSPO bude na 25 hektara. Odvojili smo malo veći prostor, trg sa binom, gde će biti i druge velike kompanije da se predstave".

"Imamo EKSPO promenadu, pešačka zona ide od železničke stanice".

1 / 4 Foto: Printscreen/TV Pink

"Tu je i aktivaciona zona, potom paviljoni za velike zemlje koje žele da ih iznajme. Biće tu i za manje zemlje koje će imati video zid".

"Fascinantnog izgleda. Biće tu kao galerija od 6.000 kvadrata kao galerija sa restoranima, kafićima"...

"Dva sa 8.500 kvadrata su objekti koje ćemo da sklonimo kad se EKSPO završi. Tu je i paviljon 'Igraj za napredak'. Tereni za padel, košarku, odbojku, rukomet"...

"Nacionalni stadion imaće kapacitet 52.000. Već 2028 očekujemo da se igra finale Lige Evrope. Dosad ne kasnimo oko stadiona iako nam radovi idu teže nego oko EKSPA. Radi se u dve smene, a kad se postave reflektori, radiće se u tri smene".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

"Ovde je reč o akvatik centru. Zahvalni smo mađarskim prijateljima od kojih smo dobili kompletan projekat. O tome sam razgovarao sa Orbanom. Biće drugi ili treći najveći u Evropi".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

"Ovo je rezidencijalni kompleks, gde će biti smešteno 3.500 učesnika u 1.500 stambenih jedinica, koje ćemo potom da ponudimo zaposlednima u zdravstvu i prosveti".

"Razgovaramo sa najvećom firmom za dovođenje stalne postavke - od cirkusa do tematskih parkova. Lego lend je malo skuplji. Svakako će biti najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

"Imaćemo i delfinarijum. Akvarijum će biti kod Ušća, a na EKSPU delfinarijum. Kažu da ništa na decu sa autizmom ne utiče kao terapeutski delfini".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

"Obećali smo da će od 2027. leteti taksijima iznad Beograda. U pregovorima smo sa 5 svetskih kompanija".

"Od 2026. te kompanije će imati dozovole, mi ćemo pripremiti sve što se tiče regulative... To nije čudi i nije hir, već preka potreba za zemlje koje žele da npreduju. Imećete 10 puta više dronova nego aviona, a 20 hiljada do 2035. po jednom stau takvih automobila koji će da lete iznad Beograda".

"Ne pričamo o bajakma, i nećemo nažalost biti prvi, ali imaćemo sve to. Daleko smo u pregovorima, iako su mi se mnogi smjejali to smo obećali i to ćemo da uradimo".

"Očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima i da se suočimo sa teškim posledicama u Evropi i svetu"

"29. aprila sam se poslednji put na ovakav način obratio i danas želim da zamolim građane naše zemlje, jer isključivo ću govoriti o Srbiju, nikako ne pominjući partije, već o problemima, lepim stvarima, ali bih voleo da saslušate i otvorimo široku raspravu i zajednički odgovorimo na izazove koji su pred nama".

"Živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata. Zarad istorije, želim da vam kažem, a imam saznanja, očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima i da se suočimo sa teškim posledicama, govorim o Evropi i svetu".

Bonus video:

00:25

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u hali Čair

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja