Dačić i Pajtić sutra ili u petak o pokrajini

Dačić i Pajtić sutra ili u petak o pokrajini

Politika -
Očekujem da će u razgovoru predsednika vlada Srbije i Vojvodine Ivice Dačića i Bojana Pajtića biti nađeno kompromisno rešenje za pitanje finansiranja pokrajine, reka je Ištvan Pastor

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da će sastanak predstavnika vlada Srbije i Vojvodine, na kojem bi se razgovaralo o budžetskim obavezama republike prema pokrajini, najverovatnije biti održan sutra ili u petak.

Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), rekao je da očekuje da će u razgovoru predsednika vlada Srbije i Vojvodine Ivice Dačića i Bojana Pajtića biti nađeno "kompromisno rešenje za pitanje finansiranja pokrajine".

Istakavši da ne vidi nameru da se konflikt u vezi s tim pitanjem zaoštrava, Pastor je kazao da Demokratska stranka Srbije "ima takve planove i hoće da na sutrašnjoj sednici Skupštine Vojvodine raspravlja o daljem razvodnjavanju nadležnosti pokrajine".

Pastor je naglasio da je u razgovoru sa najvišim predstavnicima državne administracije stekao utisak da postoji volja da se "dođe do kompromisnog rešenja" povodom načina budžetskog finansiranja Vojvodine.

"Dva otvorena pitanja su dug republike pokrajini za tekuću godinu i - još važnije pitanje izmena zakona o budžetskom sistemu, kojim je relativizovana provera toga da li republika zaista uplaćuje sedam procenata u pokrajinski budžet", kazao je on.

Najavljenim razgovorom predstavnika dveju vlasti mogao bi biti izbegnut dugi proces ocene ustavnosti izmena tog zakona, smatra Pastor.

Kompromis u slučaju budžeta, kao i u slučaju neustavih tačaka Zakona o nadležnostima pokrajine, Pastor vidi u pronalaženju jezičkih rešenja jer bi, kako je rekao, sve drugo vodilo smanivanju autonomije Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track