Tahiri: Nema revidiranja postignutog sporazuma

U susret pregovorima

Tahiri: Nema revidiranja postignutog sporazuma

Politika -
Ona je rekla da nisu tačne izjave šefa srpske delegacije Dejana Pavićevića da će se tokom tog susreta u Briselu razgovarati o "nekim nerešenim pitanjima".

PRIŠTINA - Zamenica kosovskog premijera i šefica delegacije Prištine u dosadašnjim razgovorima s Beogradom Edita Tahiri je izjavila da je "Sporazum o integrisanom upravljanju granicama/prelazima" (IBM) završena stvar i da ostaje jedino da se on primeni.

Tahiri je rekla da na sastanku koji je u sredu zakazan u Briselu neće biti reči o njegovom sadržaju, već će to biti prvi sastanak ekspertskih grupa o sprovođenju sporazuma.

"U Briselu će se susresti dve grupe stručnjaka, i to je prvi sastanak takvog karaktera koji se odnosi na integrisano upravljanje. Mi ćemo sa naše strane učestvovati sa grupom stručnjaka koji imaju iskustva u ovim pitanjima, koja su nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova. To su predstavnici policije, carina i agencija za kontrolu ishrane", kazala je Tahiri.

Ona je rekla da nisu tačne izjave šefa srpske delegacije Dejana Pavićevića da će se tokom tog susreta u Briselu razgovarati o "nekim nerešenim pitanjima".

"Ta pitanja su rešena, postignut je sporazum i sada ga treba sprovesti. Zato ja demantujem Pavićevića koji ili nije upoznat sa procesom dijaloga i postignutim sporazumima, ili je od nekoga upućen da tako govori. Sporazum o kojem je reč je završen, finalizovan je i ostaje samo da se primeni", kazala je ona.Tahiri je istakla da je srpska strana nekoliko puta ignorisala sporazume ili ih ostavljala po strani, iako ih je potpisala, i okrivila je Srbiju za odlaganje primene sporazuma IBM.

Osvrnuvši se na, kako je rekla, "problem Preševske doline", ona je rekla da (ne)uključivanje tog problema u razgovore zavisi od nivoa i karaktera razgovora.

"Ako se govori o manjinama, bez sumnje će se i pitanje Preševske doline razmatrati. Tu nema diskusije, jer se ne može razagovarati o jednoj, a da ignorišeš drugu manjinu", kazala je Tahiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja