Jahjaga da se izjasni o kontaktima na severu Kosova

Pokret Samoopredeljenje

Jahjaga da se izjasni o kontaktima na severu Kosova

Politika -
Strukture Srbije mogu biti zakonite samo za Srbiju, koja Kosovo smatra svojim delom, ali nikako ne mogu biti zakonite za Kosovo, navodi pokret

PRIŠTINA - Pokret Samoopredeljenje zatražio je danas od predsednice Kosova Atifete Jahjaga da se izjasni o susretima koje je imala sa predstavnicima srpskih institucija na severu Kosova, koje taj pokret naziva "ilegalnim strukturama".

Savetnik Jahjage Ramuš Tahiri je ranije rekao da na severu nema paralelnih struktura već legitimnih institucija sa kojima institucije Kosova treba da razgovaraju. Prema Samoopredeljenju, takvim sastancima Jahjaga je prekršila Ustav Kosova.

"Strukture Srbije mogu biti zakonite samo za Srbiju, koja Kosovo smatra svojim delom, ali nikako ne mogu biti zakonite za Kosovo. Za Kosovo legitimne su samo institucionalne strukture Republike Kosovo koje su definisane Ustavom", navodi se u reagovanju Samoopredeljenja..

Oni su zatražili od predsednice da se izjasni sa kim se i zašto susrela. "Izjave (Ramuša) Tahirija još uznemiravajućim čini činjenica da je bilo tajnih susreta sa rukovdstvom nezakonitih struktura Beograda (na severu). To pokazuje da naši institucionalni lideri ne samo da čine greške već i da su upravo zbog toga netransparentni", ocenjuje Samoopredeljenje. Izjave Tahirija je kao pogrešne i nerealne ocenila zamenica premijera Kosova i šefica kosovske delegacije u razgovorima o tehničkim pitanjima sa Beogradom Edita Tahiri, prenosi dnevnik Expres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track