Srbija da dozvoli Kosovu članstvo u UN i EU

Hajnc Vilhelm

Srbija da dozvoli Kosovu članstvo u UN i EU

Politika -
Kada je reč o pominjanju "teritorijalnog integriteta" Kosova u preporukama Strategije širenja EU, ambasador smatra da je to poruka da Brisel ne želi podelu Kosova

BEOGRAD - Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da za njegovu vladu potpisivanje sporazuma sa Kosovom nije uslov da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

On je rekao da je "tačka sedam" uslova za dobijanje datuma za početak pregovora, koje je nedavno u Beogradu izneo nemački poslanik Andreas Šokenhof, "pogrešno interpretirana."

"Ona ne podrazumeva da Šokenhofova partija želi da vidi sporazum između Beograda i Prištine pre početka pregovora, kao što je preneto u medijima," rekao je ambasador.Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa sa Kosovom je ključni uslov da bi Srbija dobila datum, ali to je proces.

Na pitanje da precizira koji je stav nemačke vlade i šta Srbija tačno treba da uradi da bi dobila datum, Vilhelm je rekao da o tome mora da se usaglasi čitava EU, ali da ono što je rekao Šokehof sigurno nije daleko od onoga što želi nemačka vlada.

"To znači da je Srbija spremna da u pregovorima dođe do nekakvog sličnog sporazuma, ali to ne mora da bude pre početka pregovora," rekao je on.

Nemačka, dodao je, želi da vidi "jasnu želju" srpske vlade da je spremna da normalizuje odnose sa Kosovom. "To znači da neće sprečavati Kosovo da postane član UN i EU," napomenuo je on.

Ambasador je ocenio da je u sredu predstavljeni izveštaj Evropske komisije objektivan i generalno pozitivan.Komisija očigledno nije mogla u ovom trenutku da preporuči da Srbija dobije datum, ali pominje pozitivne korake koje je nova vlada učinila, kao što je dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i potpisivanje sporazuma o implementaciji integrisanog upravljanja prelazima, naveo je on.

Kada je reč o pominjanju "teritorijalnog integriteta" Kosova u preporukama Strategije širenja EU, ambasador smatra da je to poruka da Brisel ne želi podelu Kosova.

"To je dokument Evropske komisije, tako da ona treba da ga tumači," ali verujem da to ima veze sa izjavama članova srpske vlade da bi želeli podelu Kosova," rekao je Vilhelm upitan da prokomentariše zbog čega je u dokument uneta ova formulacija.

"Komisija je verovatno smatrala da je neophodno da pomene potrebu da Kosovo sačuva teritorijalni integritet kao što je predviđen Rezolucijom 1244," dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track