Edukacijom do brže transplantacije

Evropski dan donacije organa

Edukacijom do brže transplantacije

Društvo -
Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić jutros je potpisao i donatorsku katricu

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić izjavio je jutros da očekuje da će edukacijom lekara, pre svega, u oblasti transplantacije srca i pluća, ali i potpisivanjem tvining programa sa bolnicom u Beču u narednom periodu pacijentima biti olakšana transplatacija i smanjene liste čekanja.

Đukić je rekao da u Srbiji, pre svega, postoji problem nedostatka edukovanih stručnjaka koji su sposobni da kvalitetno i bezbedno urade transplantaciju jetre, srca i pluća, dok se sa transplantacijom bubrega daleko odmaklo.

"Tu ne vidim nikakav tehnički, tehnološki ili medicinski problem, ali postoji problem u ograničenom broju donora", naveo je Đukić, koji je naglasio da će se problem stručnih kadrova rešiti slanjem lekara u inostranstvo, gde se najviše rade transplatacije srca, pluća i jetre, kao i dolaskom poznatih stručnjaka u Srbiju.

Kako je objasnio, potpisivanjem tvining programa sa AKH bolnicom u Beču, biće omogućeno da pacijenti mnogo kraće čekaju na transplantaciju.

Trenutno, od ukupnog broja transplantiranih srca u Beču, naši pacijenti mogu da računaju na pet odsto.

Đukić je najavio da će biti reaktiviran program priključenja evropskoj organizaciji za transplataciju "Eurotransplantom".

Kada je reč o bubrežnim bolesnicima, Đukić je rekao da postoji mogućnost transplatacije sa živog davaoca, što doprinosi smanjenju lista čekanja.

Ipak, kako je objasnio, zbog najveće učestalosti i najvećeg zahteva za transplatacijom bubrega lista čekanja je i dalje duga, ali to je slučaj i u drugim zemljama u okruženju i u EU.

Đukić je jutros na RTS-u potpisao donorsku karticu.

Danas se obeležava Evropski dan donacije organa, čiji je cilj da se ukaže na svest građana o značaju doniranja organa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track