Tadić i Josipović primili evropska priznanja

Evropski parlament

Tadić i Josipović primili evropska priznanja

Politika -
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i čelnici Evropskog saveta za pomirenje i toleranciju Aleksander Kvašnjevski i Moše Kantor, istakli su doprinos Tadića i Josipovića pomirenju na Zapadnom Balkanu

BRISEL - Bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću je u Evropskom parlamentu uručena Evropska medalja za toleranciju, kao priznanje za "doprinos toleranciji, poštenju, moralnoj hrabrosti i pomirenju" u Evropi.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i čelnici Evropskog saveta za pomirenje i toleranciju Aleksander Kvašnjevski i Moše Kantor, istakli su doprinos Tadića i Josipovića pomirenju na Zapadnom Balkanu, priznavanju svih žrtava ratova tokom raspada Jugoslavije i otvarnju mogućnosti za napredak regiona ka Evropskoj uniji. Kvašnjevski je istakao da je priznavanje zločina i žrtava korak ka oproštaju i mogućem zajedničkom životu.

Martin Šulc je naglasio da se danas sve mora učiniti da se spreči bilo kakav ratni sukob na evropskom kontinentu, upozorio da "aveti nacizma i ekstremizma ponovo pomaljaju ružne glave" i naveo da je upravo zato izuzetan primer doprinos Tadića i Josipovića pomirenju i saradnji. Predsednik Josipović je rekao da su on i Tadić brzo ustanovili da imaju iste poglede - da je ključno pomirenje, a da su mir i napredak mogući samo akao svako prizna greške na sopstvenoj strani. Predsednik Hvatske je ocenio da to otvara vrata oproštaju, ako ne i zaboravu, odnosno tome da "srca ne budu opterećena mržnjom".

Istakao je da se Hrvatska teško borila za mir i demokratiju, a sada je na pragu ulaska u EU, i upozorio da bi bilo veoma loše ako bi došlo do usporavanja ili zaustavljanja puta Zapadnog Balkana ka EU. Josipović je ukazao da kriza u EU ne sme biti izgovor da se to dogodi. Tadić je, zahvaljujući za medalju, ocenio da je to priznanje za toleranciju i dijalog ne samo Srbije i Hrvatske, već i ostalih na Zapadnom Balkanu, a posebno Bosni i Hercegovini, gde zajednički žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Tadić je članstvo u EU ocenio kao presudno važno za Srbiju i rekao da je zabrinut zbog znakova kočenja tog procesa. Ukazao je da proces širenja EU na Zapadni Balkan ne sme biti zaustavljen, niti odložen, već se mora dovršiti. Bivši predsednik Srbije je ocenio da Zagreb i Beograd mogu rešiti sve preostale probleme i naveo povratak izbeglica i otkrivanje sudbine nastalih.

Tadić je poručio i da se mora naći pošteno i trajno rešenje za Kosovo. Prvu Evropsku medalju za toleranciju je 2010. godine dobio kralj Španije Huan Karlos, za istrajnu predanost toleranciji i političkom pomirenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track