Jak dinar snizio rate za kredit!

Jorgovanka pomogla dužnicima

Jak dinar snizio rate za kredit!

Društvo -
Dobrim potezima guvernerke NBS domaća valuta za dva meseca ojačala sedam odsto. Evro je 9. avgusta vredeo 119 dinara, a danas 111,14 što je obradovao bankarske dužnike, kao i one koji plaćaju kiriju

BEOGRAD - Odbrana.Dinar je za dva meseca ojačao skoro sedam odsto, ili oko osam dinara, što je najviše obradovalo dužnike banaka, i građane i privredu. Svi koji otplaćuju kredite u evrima ili plaćaju kiriju poslednjih nedelja moraju da izdvoje manje para za svoje obaveze.Evro je 9. avgusta vredeo 119 dinara, a sutra će vredeti 111,14. Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije, navodi za Kurir da postoji nekoliko razloga zbog kojih dinar jača. Narodna banka Srbije je podigla referentnu kamatnu stopu i time poslala poruku da je dinar vredniji, odnosno skuplji nego što je bio pre toga, a plasirano je i dosta subvencionisanih kredita s deviznom klauzulom, što je povećalo ponudu evra i, očigledno, premašilo tražnju.- Narodna banka Srbije je i povećala kontrolu rada onih poslovnih banaka za koje je postojala sumnja da su špekulisale na deviznom tržištu i svojim akcijama uticale na veštačko slabljenje dinara - navodi Hanić i dodaje da je ovo dobro za uvoznike i obaranje inflacije.Ekonomista Dragovan Milićević razloge za jačanje dinara vidi u maloj tražnji za devizama, tome što je NBS primirila špekulante i u povećanju ponude evra kroz subvencionisane kredite.- Trenutna situacija je dobra za sve dužnike u evrima jer su skoro svi krediti u valutnim klauzulama, ali loša je za izvoznike jer oni sada dobijaju mnogo manje dinara za svoju robu - ističe Milićević.Obojica su, međutim, saglasni da je jačanje dinara kratkoročno bez povećanja izvoza, smanjivanja spoljnog javnog duga i budžetskog deficita, kao i da bi slabljenje dinara moglo da usledi već krajem godine.Inače, NBS je pre dva dana saopštila da su na jačanje dinara uticale mere Izvršnog odbora NBS.

Hanić: NBS je povećala kontrolu banaka za koje se sumnja da su špekulisale
Hanić: NBS je povećala kontrolu banaka za koje se sumnja da su špekulisale

NBS: Sprečili smo špekulacije- Dužnost NBS je da svojim merama i preciznim doziranjem dinarske i devizne likvidnosti onemogući dugoročnije stvaranje viška likvidnosti koji bi omogućio špekulativne igre na deviznom tržištu. Centralna banka upravo to i čini - odlukom o referentnoj kamatnoj stopi, izmenom strukture obavezne rezerve i drugim merama - saopšteno je iz kabineta guvernerke Jorgovanke Tabaković povodom jačanja dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track