DS traži da se predsednik Nikolić izvini građanima
Foto: KURIR

DS traži da se predsednik Nikolić izvini građanima

Politika -
Očito izmišljena afera o izbornoj krađi uticala je na ukupnu atmosferu pred drugi krug predsedničkih izbora, saopštile demokrate

BEOGRAD - Demokratska stranka zatražila je danas od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se javno izvini građanima zbog, kako kažu, neosnovanih optužbi i kleveta vezanih za izbornu krađu. U saopštenju DS je navela da odbacivanje prijave o izbornoj krađi koju je podnela Srpska napredna stranka (SNS) posle prvog kruga predsedničkih izbora 6. maja, dokazuje da su "sve optužbe Tomislava Nikolića o izbornoj krađi bile lažne".

- Očito izmišljena afera o izbornoj krađi uticala je na ukupnu atmosferu pred drugi krug predsedničkih izbora, a Tomislav Nikolić je svojim tvrdnjama ozbiljno uzdrmao međunarodni ugled demokratske zemlje koja je prethodno dobila status kandidata za članstvo u EU", navele su demokrate.

"Ukoliko je obmanuo građane za izbornu krađu, koliko su istinite i ostale tvrdnje i obećanja koja je izrekao. A jedno od njih, evropska budućnost koju je obećao građanima, već danas je dovedena u pitanje", piše u saopštenju. DS je zatražila od Nikolića da se "javno izvini građanima zbog neosnovanih optužbi i kleveta vezanih za izbornu krađu, da odgovara za klevetu koju je izneo na račun državnih organa jer je predsednik zaštitnik ustavnog poretka, koji mora da poštuje moral, istinu i zakone jer oni važe za sve građane bez razlike".

Prema pisanju medija, Osnovno tužilaštvo u Pančevu odbacilo je krivičnu prijavu za krađu izbornog materijala u tom gradu. Povod za prijavu bio je pronađeni džak sa glasačkim listićima, koji su Nikolić i Aleksandar Vučić pokazali pred Skupštinom Srbije, tvrdeći da je to dokaz da su izbori pokradeni i optužili DS za krađu. Tužilaštvo je utvrdilo da jedan džak s izbornim materijalom sa biračkog mesta 57 u Pančevu nije odnet u opštinsku izbornu komisiju, ali da nije bilo manipulacija sa glasovima, niti krađe materijala, preneli su mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja