EDB Kosova prodata turskoj firmi, protest u Prištini

Rasprodaja

EDB Kosova prodata turskoj firmi, protest u Prištini

Društvo -
Pripadnici opozicionog pokreta Samoopredeljenje pokušalo je da blokira sedište organa vlasti u u centru Prištine, uzvikujući "lopovi", ali su rasterani suzavcem

PRIŠTINA - Lokalna vlada u Prištini danas je prodala turskom konzorcijumu "Čalik end Limak" elektrodistributivnu mrežu za 26,3 miliona evra, a pojedini građani dočekali su tu odluku demonstracijama ispred sedišta vlade u Prištini.

U protestima su bili i pripadnici opozicionog pokreta Samoopredeljenje. Nekoliko stotina demonstranata pokušalo je da blokira sedište vlade u centru Prištine, uzvikujući "lopovi", ali su specijalne policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija sklonile okupljene od zgrade koristeći povremeno i sprejeve sa suzavcem.

Samoopredeljenje je saopštilo da je policija tokom akcije uhapsila nekoliko desetina pripadnika Pokreta, ali policija to nije potvrdila. "Čalik end Limak" je za elektrodistributivnu mrežu koja je nekada bila sastavni deo Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) i koja opslužuje oko 400.000 korisnika, ponudio najveću cenu. Samoopredeljenje, ali i druge opozicione partije, tvrde da je cena izuzetno mala za tako veliku kompaniju u čiju modernizaciju je poslednjih godina uloženo oko 200 miliona evra.

Odgovarajući na optužbe, lokalni ministar za privredni razvoj Besim Bećaj kazao je da je turska kompanija izabrana za kupca nakon tendera na kojem je ponudila najviše novca, kao i da je najviša ponuda bila glavni kriterijum za izbor kupca. Bećaj je na sednici parlamenta, koji danas zaseda, izjavio da će Turci na osnovu ugovora u modernizaciju elektrodistribucije morati da ulože 300 miliona evra u narednih 15 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track