SKANDAL: Mafija davala novac za DS!
Foto: Damir Dervisagic

Mutne radnje

SKANDAL: Mafija davala novac za DS!

Politika -
Među finansijerima DS nalazi se i firma Žarka Radonjića, koji je 31. maja ove godine uhapšen zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio budžet Srbije za 10 miliona evra

BEOGRAD - Sumnjivo.

Žarko Radonjić, uhapšen pod sumnjom da je organizator kriminalne grupe koja je malverzacijama na uvozu i carinjenju robe oštetila budžet Srbije za oko 10 miliona evra, vlasnik je preduzeća „Metropolit d.o.o.“, koje je Demokratskoj stranci doniralo 400.000 dinara.- U finansijskom izveštaju koji je na svom sajtu objavila ova stranka piše da je 3. maja 2012. od preduzeća „Metropolit“ primljena donacija od 400.000 dinara. U rubrici koja označava mesto navodi se Subotica, što osim sedišta donatora, može da ukazuje da je stvarni korisnik ove donacije bio Opštinski odbor DS u Subotici, na čijem čelu je Modest Dulić, brat bivšeg ministra i poslanika DS Olivera Dulića - navodi sajt Pištaljka.Modest Dulić potvrdio je za Kurir da je ova donacija stigla u OO DS u Subotici, ali, kako je objasnio, nju nije obezbedio DS.- Mi smo bili u koaliciji sa SDPS i DSHV i donaciju za kampanju od 400.000 dinara obezbedio je SDPS - rekao je Dulić.Ljuben Hristov iz SDPS u Subotici rekao je za naš list da je ta stranka obezbedila „spornu donaciju“, ali da je čovek koji je to učinio razrešen s funkcije.- Dejan Antić, nekadašnji predsednik GO SDP, bio je Radonjićev kompanjon i on je obezbedio tu donaciju. Više nije na funkciji - rekao nam je Hristov, uz opasku da nadležni treba da ocene „da li je taj novac u dobroj nameri dat“.Podsetimo, 31. maja ove godine uhapšeno je 22 ljudi: osam službenika Uprave carina i četrnaest direktora, odnosno privrednika, među kojima su bili Radonjić i Antić. Ova kriminalna grupa - „carinska mafija“ - prema navodima MUP i Tužilaštva za organizovani kriminal, nanela je štetu budžetu Srbije od milijardu dinara, odnosno 10 miliona evra. Vlasnici i direktori preduzeća uvozili su tekstilnu robu i odeću iz država EU i evroazijskih zemalja, a potom su preko fiktivnih faktura u dogovoru sa carinicima robu carinili po umanjenim cenama. Prema pisanju medija, kao organizator kriminalne grupe označen je upravo Žarko Radonjić.U sedištu DS u Krunskoj juče nismo dobili komentar na ovu temu.

A od buregdžinice milioni

STR „Buregdžinica Kikinda“, koju nismo uspeli da nađemo na sajtu APR (Agencije za privredne registre), donirala je DS pet miliona dinara. Među finansijerima DS široke ruke su dve firme - „Uljarica“ iz Negotina i „Oranica d.o.o.“ iz Kragujevca, koje su u istom danu (20. aprila) donirale DS po 7.500.000 dinara. Na broj telefona „Oranice“ juče se niko nije javljao, dok nam je ženska osoba, koja nije htela da se predstavi, rekla da direktor „Žitoprometa“ (ujedno i direktor „Uljarice“) „ne prima pozive iz žute štampe koji su za njega zajebancija“.

Đelić najviše dao demokratama

Od stranačkih funkcionera stranci je najviše novca donirao Božidar Đelić i to 550.000 dinara. Nešto manje su dali Marko Đurišić (341.000) i Željko Ožegović (385.000,00), Branimir Kuzmanović (215.000) i Branko Radujko (180.300). Suprug Jelene Trivan - Dragan - dao je DS 2,5 miliona dinara, a milione za DS dali su i „Milinković-Kop d.o.o“ (6.000.000), „Intelkon d.o.o.“ (5.000.000), „Stegra promo d.o.o.“ (2.000.000), „NK tim trejd d.o.o.“ (1.200.000) i „Proskom d.o.o.“ (2.144.000).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track