Dačić: Promene lokalnih vlasti u 20 opština
Foto: Marina Lopičić

Dačić: Promene lokalnih vlasti u 20 opština

Politika -
"Biće promenjena vlast u Užicu, Leskovcu, Požarevcu, Šapcu, Somboru, Kikindi i drugim manjim opštinama - Kuršumliji, Osečini, Sokobanji", precizirao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak veče da su predstavnici vladajuće koalicije odredili 10 do 20 opština u kojima će lokalne vlasti biti formirane po republičkom modelu.

"Odredili smo 10, 20 opština i gradova gde treba da napravimo takve promene i u svemu tome će svako poštovati jačinu svake stranke na lokalu. Negde to traži Srpska napredna stranka, negde Socijalistička partija Srbije", rekao je Dačić.

On je istakao da su na današnjem sastanku on, lider naprednjaka Aleksandar Vučić i predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić analizirali pitanje koalicija na lokalnom nibvou i potvdili stav da gde god je to moguće sastave koalicije koje su istovetne ili slične koaliciji na republičkom nivou.

"Biće promenjena vlast u Užicu, Leskovcu, Požarevcu, Šapcu, Somboru, Kikindi i drugim manjim opštinama - Kuršumliji, Osečini, Sokobanji", precizirao je premijer.

Prema njegovim rečima, u Zaječaru je situacija specifična i o vlasti u toj opštini će biti vođeni razgovori koji bi doveli do kompromisnog rešenja. "Mislim da danas nismo ni spominjali Smederevsku Palanku", rekao je Dačić, pošto je vlast u toj opštini bila navođena kao povod za nezadovoljstvo SNS, jer u njoj sada vladaju demokrate, socijalisti i URS, bez naprednjaka.

Dačić je naveo i da lokalna vlast u Beogradu danas nije bila tema na sastanku. Prema rečima premijera, lideri vladajuće koalicije su razgovarali i o budžetu, kao i o potrebi da se izradi analiza funkcionisanja vlade. "Nije lako praviti vladu. Ne može se preko noći prekomponovati politička scena u Srbiji", rekao je Dačić.

Dodao je da ne ne postoji ni jedna tema o kojoj se ne može razgovorati. "Nema razgloga da, ako smo napravili koaliciju i uradili toliko teških stvarti, zbog lokalnih pitanja rušimo nesto sto smo stvorili na nivou Srbije. Razgovor jeste težak, istorija naših odnosa je teška", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da vladajuća koalicija snosi odgovornost za sve što radi i da su sada u istorijskoj ulozi. "To je istorijska prilika za nas lično i za naše stranke", ocenio je predsednik Vlade Srbije za Radio-televiziju Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track