Odbor za kontrolu bezbednjaka sužava krug
Foto: Marina Lopicic

Odbor za kontrolu bezbednjaka sužava krug

Politika -
Odbor za kontrolu službi bezbednosti broji devet članova i isto toliko njihovih zamenika, a svi moraju potpisati izjavu o obavezi čuvanja tajnosti podataka

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti odlučio je danas da smanji broj učesnika zatvorenih sednica na kojima se razmatraju dokumanta sa oznakom tajnosti.

Predsednica tog odbora Jadranka Joksimović iz Srpske napredne stranke (SNS) rekla je da je predloženo da kada se razmatraju tajni podaci zamenici članova ne mogu prisustvovati sednicama,ako su prisutni članovi koje zamenjuju.

Ona je kazala da je cilj da se smanji broj ljudi koji prisustvuju takvim sednicima i lakše uspostavi poverenje sa službama bezbednosti. "Kvario bi se utisak koji mi ostavljamo, ako bi zatvorenim sednicama prisustvovalo 18 članova i njihovih zamenika", rekla je Jadranka Joksimović.

Protiv ove odluke bili su članovi Odbora iz Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, njih troje, a uzdržan je bio član odbora iz Socijalističke partije Srbije. Odluku je podržalo pet članova iz Srpske napredne stranke, Ujedinjenih regiona Srbije i Demokratske stranke Srbije. Član Odbora iz DS-a Milan Mirosavljević upitao je da li ova odluka znači da zamenik može da uđe na sednicu odbora u momentu kad član napusti tu sednicu i ocenio da se ovim pravi "cirkus".

Dragan Šutanovac iz DS-a i bivši ministar odbrane ocenio je da je normalno da zamenici članova mogu da prisustvuju svim sednicama odbora, jer će bolje biti upućeni u rad odbora ako su prisutni, nego ako im se, kad dođu da zamene svog člana u radu odbora, mora prenositi šta se desilo. Odbor za kontrolu službi bezbednosti broji devet članova i isto toliko njihovih zamenika, a svi moraju potpisati izjavu o obavezi čuvanja tajnosti podataka. Po poslovniku o radu Skupštine, zamenici članova mogu da prisustvuju sednicama odbora u prisustvu člana kog zamenjuju, ali ne mogu glasati i diskutovati. Na današnjoj sednici je odlučeno i da sednice tog odbora na kojima se razmataraju tajni podaci po pravilu budu zatvorene za javnost, a da se u određenim situacijama, po odluci većine članova odbora, otvore za javnost. Po Poslovniku o radu skuspstine sve aktivnosti parlameta su otvorene za javnost, osim ako se ne odluči drugačije. U budžetu Skupštine Srbije za narednu godinu predviđena su sredstva između ostalog za obezbeđivanje prostorije za čuvanje tajnih podataka. Na današnjoj sednici odbora formirana je i tročlana radna grupa zadužena da sačini pravilnik o neposrednom nadgledanju rada tajnih službi. U toj grupi su Nenad Milić, Nenad Popović i Igor Bečić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track