Vujačić: SAD i EU šalju poruku jedinstva

Vujačić: SAD i EU šalju poruku jedinstva

Politika -
Hilari Klinton i Ketrin Ešton dolaze u Beograd sa ciljem da pokažu jedinstvo SAD i EU po pitanju Zapadnog Balkana, kaže bivši srpski ambasador u SAD

BEOGRAD - Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dolaze u Beograd sa ciljem da pokažu jedinstvo SAD i EU po pitanju Zapadnog Balkana, ali i da se uvere u stavove nove srpske vlade, ocenio je bivši srpski ambasador u SAD Ivan Vujačić.

"To je u stvari poruka da su zajedno i da isto misle i da podržavaju put evropskih integracija ovih preostalih država Zapadnog Balakna u daljem periodu, ali da od njih očekuju konstruktivnost, fleksibilnost, dogovor, regionalnu saradnju i normalizaciju kako bi se dokazalo da su te zemlje sposobne da budu prvi susedi i u širem susedstvu, drugim rečima u EU", izjavio je agenciji Beta Vujačić.

U slučaju Srbije to se, dodaje Vujačić, pre svega odnosi na dogovore Prištine i Beograda, nastavak pregovora i jasno stavljanje do znanja šta se u tom smislu očekuje od Vlade Srbije. Sutrašnjom zajedničkom posetom Klintonove i Eštonove Beogradu, prema oceni Vujačića, upućuje se "jasna poruka da je ceo Zapad jedinstven u tom smislu" i "s druge strane, to je znak ovim prostorima da će imati podršku ukoliko se naravno konstruktivno pristupi nerešenim problemima". Ukazujući da je reč o razgovorima, razmeni mišljenja, a ne o pregovorima, Vujačić očekuje da će zvaničnice SAD i EU u Beogradu eventualno iskazati "neka svoja ograničenja, rezerve ili predloge u načelnim okvirima".

Vujačić podvlači da je jedan od razloga njihove zajedničke posete Beogradu da se "uvere na licu mesta u poziciju glavnih aktera vlade". "Da se vidi da li vlada govori jednim jedinstvenim jezikom s obzirom na razne izjave premijera, predsednika, potpredsednika vlade koje često nisu išle uvek u istom smeru i može se tumačiti da funkcionalnost vlade u suštini oko ovog pitanja još nije postignuta", rekao je Vujačić. Klintonova i Eštonova u okviru balkanske turneje danas borave u Sarajevu, sutra su u Beogradu gde će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, a potom odlaze u Prištinu. Dačić je rekao da će taj sastanak biti "korak dalje u evropskim integracijama Srbije" i da na njemu neće biti reči o srpskoj platformi za Kosovo. Kako je saopšteno u Vašingtonu, Klintonova i Eštonova će ponoviti odlučnost SAD i EU da Srbija i Kosovo idu dalje u nadogradnji prethodnih sporazuma i unapređenju dijaloga. One će takođe ohrabriti preduzimanje konkretnih koraka koji će dozvoliti tim zemljama da napreduju, svaka za sebe, na putu ka članstvu u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track