DSS: Klinton i Ešton nude "trulu šargarepu"

DSS: Klinton i Ešton nude "trulu šargarepu"

Politika -
EU nudi Srbiji "trulu šargarepu" u zamenu za završetak procesa priznavanja Kosova, koji je, prema njegovim rečima, počela prošla Vlada Srbije, rekao je Slobodan Samardžić

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je danas da američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton dolaze u Srbiju kako bi na vladu izvršili dodatni pritisak da prizna Kosovo. Na konferenciji za novinare u Beogradu, Samardžić je rekao da Evropska unija nudi Srbiji "trulu šargarepu" u zamenu za završetak procesa priznavanja Kosova, koji je, prema njegovim rečima, počela prošla Vlada Srbije. "Treba otvoreno reći da je ono što oni nude jedna zaista "trula šargarepa".

To vidite po tome kako se karakteriše taj dobitak koji mi treba da ostvarimo, to jest kao otvaranje datuma za pregovore o pristupanju, a sada imate još jednu interesantnu formulaciju davanje uslovnog datuma", rekao je on. Samardžić smatra da će dolazak Hilari Klinton i Ketrin Ešton dovesti "do usijanja" pritisak na aktuelnu Vladu Srbije da završi proces priznanja Kosova.

Potpredsednik DSS je ukazao i da EU priprema i pregovore sa Kosovom kao nezavisnom državom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. "Dolazak Ketrin Ešton je prilika da se postavi pitanje zašto EU otvara pregovore sa Kosovom kao nezavisnom državom", rekao je Samardžić i ocenio da Vlada Srbije ima "manevarskog prostora" da to učini u saradnji sa pet članica EU koje nisu priznale Kosovo.

Upitan o trošenju državnih budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji dok je obavljao dužnost ministra, Samardžić je rekao da je novac trošen namenski. "Sredstva su bila namenski trošena i raspoređena prema planu budžeta i trošena su za stavke kojih je bilo jedno 300, 400. Time je omogućeno funkcionisanje građana na Kosovu i Metohiji", rekao je Samardžić. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dolaze sutra u Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track