Ministri: Izvlačimo državu iz ambisa!
Foto: KURIR

100 dana rada Vlade

Ministri: Izvlačimo državu iz ambisa!

Politika -
Premijer i ministri složni u oceni da su timskim radom napravili pomak u ekonomiji, kao i u borbi protiv kriminala

BEOGRAD - Uvek može bolje.Pre 100 dana zatekli su, kako tvrde, opšti haos u državi, ali su timskim radom uspeli da naprave pomak u ekonomiji, borbi protiv kriminala i korupcije, evropskim integracijama i rešavanju problema na Kosovu.Premijer Ivica Dačić kaže da je ova vlada za prvih 100 dana rada učinila više nego neke za ceo mandat.- Vlada je dosta toga pokrenula s mrtve tačke i zemlja je vraćena na kolosek sa kojeg se vidi svetlo na kraju tunela. Zemlju smo vratili iz ekonomskog ambisa u stanje koje može da ide pozitivnim tokom - rekao je Dačić. U uspehe je nabrojao ponovno pokretanje evropskih integracija, prihvatanje realizacije svih postignutih dogovora prethodne vlade u razgovorima s Prištinom i ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i lični susret s Hašimom Tačijem.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je „od srca i potpuno“ zadovoljan radom Vlade, koja je preuzela mandat u vreme opšte besparice i potpunog zastoja privrednih aktivnosti:- Mislim da je, uz početna nesnalaženja, u kojima se pomalo osećalo da bi svako želeo da predstavi svoju stranku kao najboljeg partnera u toj vladi, danas to tim. Tek očekujem od njih da mnogo toga urade, a ja sam tu da pomognem zato što je moja pobeda dovela do konstituisanja ovakve vlade - podsetio je Nikolić.Inače, Vlada je polaganjem zakletve 27. jula preuzela dužnost.

♦ Potpredsednici vlade i ministri zadovoljni svojim tromesečnim radom u vladi Srbije

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane

- Vlada je napravila više dobrih koraka, od fiskalne konsolidacije do predloga budžeta kojim bi trebalo da smanjimo deficit, ali i borbe protiv korupcije i kriminala. Zadovoljan sam naporima i angažmanom ljudi. Nasledili smo ruiniranu kuću, a neko traži da iz frižidera izvučemo „koka-kolu“ i poslužimo goste.

Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja

- Već na početku mandata pokazali smo i hrabrost i ambiciju da se suočimo s najtežim problemima. Dačić, Vučić i Dinkić tome daju ton i posebnu energiju. Kada i svi ostali ministri dobro rade svoj posao, bez sujeta i zadnjih misli, onda su logični i dobra međusobna saradnja i visok stepen kolektivizma.

Suzana Grubješić, potpredsednik za evropske integracije

- Mandat smo počeli u totalnoj besparici i sa ogromnom rupom u budžetu i uspeli da uspostavimo fiskalnu konsolidaciju. Takođe, na delu smo pokazali kako se treba boriti protiv kriminala i korupcije, bez zaštićenih i privilegovanih pojedinaca. Srbija je bliža EU nego ikad pre.

Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine

- Zadovoljna sam, imajući u vidu da smo zatekli iscrpljen i rasturen budžet. U energetici smo pripremili grejnu sezonu, uveli sistem mera za toplane, obezbedili smo struju i u Srbiji. Potpisan je memorandum sa nemačkim RWE o izgradnji TENT B3, počeli restrukturiranje EPS.

Rasim Ljajić, ministar spoljne i domaće trgovine i telekomunikacija

- Mislim da smo postigli određene rezultate u svim sferama. Sto dana jeste kratak vremenski period, ali veliki pomak je napravljen susretom Dačića s Tačijem. Postignuti su rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije. Doneli smo paket antikriznih mera, radimo na smanjenju deficita i oporavku privrede.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede

- Već sam sastavio izveštaj o radu u prvih sto dana i predao ga premijeru Ivici Dačiću. Lično sam vrlo zadovoljan učincima Vlade Srbije, ali to drugi treba da procenjuju. Ipak, još je rano da se govori o rezultatima, imamo još posla da uradimo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track