Prisluškivan i najbliži saradnik Ivice Dačiča
Foto: KURIR

Srpski Votergejt

Prisluškivan i najbliži saradnik Ivice Dačiča

Politika -
Prisluškivanje predsednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića zaokuplja pažnju spske javnosti, dok zvaničnici najavljuju utvrđivanje odgovornosti za "srpski Votergejt"

BEOGRAD - Sve je jasnije da slučaj prisluškivanja potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića nije prvi koji je otkriven. Pre nekih godinu dana i više prisluškivan je jedan od najbližih saradnika ministra policije Ivice Dačića.Tada je odgovornost pala na Upravu kriminalističke policije, a odgovor je bio identičan kao i sada, da je reč o grešci i slučajnosti.

Prisluškivanje predsednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića zaokuplja pažnju spske javnosti, dok zvaničnici najavljuju utvrđivanje odgovornosti za "srpski Votergejt".

Nikolić i Vučić otvoreno su izjavili da ih neko prisluškuje, premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić reagovao je tvrdnjom da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze sa njim kao ministrom policije i najavio utvrđivanje odgovornosti.

Uprava kriminalističke policije, pojasnio je Dačić, tražila je listinge ne znajući (kako oni kažu) da je u pitanju telefon Vučića, što smatra nedopustivim i kaže da su potrebne promene u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Milorada Veljovića direktor policije je tim povodom izjavio da će tražiti da se utvrdi istina povodom ovog slučaja

- Ne bih želeo da ovo bude još jedan u nizu udaraca na formirane radne grupe koje se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, a vezano pre svega za 24 sporne privatizacije sa ciljem da se one rasformiraju, a njihov rad obesmisli -poručio je Veljović.

Policijski sindikat: Puna podrška Dačiću

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPS) saopštio je da u potpunosti podržava inicijativu premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića za utvrđivanje pune istine i odgovornosti u vezi s prisluškivanjem predsednika Tomislava Nikolića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Dačić je izjavio da će, ako se utvrdi odgovornost policije za prisluškivanje predsednika Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Vučića, celokupan vrh policije biti smenjen, uhapšen i procesuiran.

Predsednik Predsedništva NPS Goran Radovanović kaže da daje potpunu podršku "nastojanjima da se izbori sa visokom korupcijom u MUP-u i onima koji misle da su iznad zakona", navodi se u saopštenju tog sindikata.

"NPS insistira na tome da se ovakva borba pokrene. Sa žaljenjem moram da konstatujem da smo od ministra policije, još pre dve godine, tražili formiranje komisije za utvrđivanje zloupotreba u MUP, ali su nadležni bili gluvi za našu inicijativu", dodaje se u saopštenju.

Ministar policije Dačić je naložio Direkciji da dostavi izveštaj povodom tvrdnji predsednika države i potpredsednika Vlade da su prisluškivani i dao nalog Unutrašnjoj kontroli da sprovede istragu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track