Javnost u Americi osudila Medlin Olbrajt
Foto: Preent Screen

Uvredila Srbe

Javnost u Americi osudila Medlin Olbrajt

Politika -
Pojedini mediji iz Sjedinjenih Država kritikovali ponašanje nekadašnje državne sekretarke SAD

Deo američke javnosti osudio je ponašanje nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt koja je uputila uvredljive reči na račun Srba! Skandal u Pragu, kada je Olbrajtova povikala "odlazite odvratni Srbi" na grupu "Prijatelji Srba sa Kosova", predvođenu rediteljem Vaclavom Dvoržakom, konačno je stigao i do Sjedinjenih Američkih Država.

Poznati američki novinar Pol Bedard za Vašington igzemner napisao je da je "u sukobu Medlin Olbrajt rečima "odvratni Srbi" odbila pro-srpske demonstrante koji su je nazvali ratnim zločincem.

Magazin Tajm napisao je da je kampanja u Bosni i na Kosovu i Metohiji, koju je predvodila Medlin Olbrajt, zapravo bio "Medlinin rat". Tajm piše da je Olbrajtova zaslužna za uvođenje NATO-a u ove dve krizne situacije. Ejd Erin Kokrejn, koji je bio sa njom u Pragu na potpisivanju knjige, izjavio je za "Vašingtonske tajne": "Sve je bilo mirno dok se nije pojavila ta grupa, sa očiglednom namerom da napravi incident. Kao državni sekretar, Olbrajtova je radila na tome da se zaustavi etničko čišćenje u Bosni i na Kosovu - i neki joj to nikada nisu oprostili. Odatle i događaj u knjižari, koji je žalostan, ali koji nije uspeo da pokvari povratak dr Olbrajt u svoj rodni grad, Prag".

Grupa "Prijatelji Srba sa Kosova" pojavila se na promociji knjige Medlin Olbrajt u Pragu, i umesto knjige za potpis na sto su joj stavljeni plakati sa fotografijama zločina koje je NATO počinio na Kosmetu. Medlin Olbrajt je vrlo kratko imala strpljenja za aktiviste, a potom je skočila sa stolice i povikala "napolje odvratni Srbi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track