Dačić u Italiji na Skupštini Interpola

Rim

Dačić u Italiji na Skupštini Interpola

Politika -
Glavna tema 81. generalne skupštine Interpola je "Izazovi za policiju u borbi protiv savremenog nasilničkog kriminaliteta"

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić učestvovaće danas u Rimu na ministarskom sastanku 81. Generalne skupštine Interpola, gde će posle podne govoriti na temu "Nasilni kriminal i vladavina prava".

Dačić će se, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, sastati sa predsednikom Republike Italije Đorđom Napolitanom, predsednikom italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem, kao i sa šefom italijanske diplomatije Đulijom Tercijem. Kako je najavilo italijansko ministarstvo spoljnih poslova, Dačić i šef italijanske diplomatije Đulio Terci sastaće se u ponedeljak po podne.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić imaće sastanke i sa ministarkom unutrašnjih poslova Italije Anamarijom Kančelijeri, kao i sa ministrom spoljnih poslova Vatikana monsinjorem Dominikom Membertijem.

Glavna tema 81. generalne skupštine Interpola je "Izazovi za policiju u borbi protiv savremenog nasilničkog kriminaliteta".

Taj skup, koja će trajati do 8. novembra, okupiće ministre unutrašnjih poslova, pravde i funkcionere bezbednosnih službi iz gotovo 100 zemalja sveta.Šefovi policija, kao i drugi funkcioneri iz celog sveta diskutovaće i razmeniti iskustva o ključnim izazovima za policiju kada je reč o postojećim i novim kriminalnim pojavama.

Glavno rukovodeće telo Interpola sastaje se jednom godišnje i Skupština donosi sve važne odluke koje se tiču politike organizacije, sredstava neophodnih za međunarodnu saradnju, metoda rada, finansija i programa aktivnosti.Interpol je najveća svetska organizacija kriminalističke policije, koja broji 190 zemalja članica.

Glavni cilj Interpola je povezivanje policija kako bi svet bio bezbedniji, odnosno međunarodna policijska saradnja čak i među zemljama između kojih nisu uspostavljeni diplomatski odnosi.U takvim slučajevima, inače, policije sarađuju vodeći računa o zakonima u tim državama i u duhu Deklaracije o ljudskim pravima.Sedište Generalnog sekretarijata Interpola je u Lionu, a organizacija ima i nekoliko regionalnih predstavništava u svetu, kao i kancelariju u Ujedinjenim nacijama i EU. Svaka od država-članica ima Nacionalni centralni biro.

Srbija je članica Interpola od 24. septembra 2001. godine.

Interpol je osnovan 1923. godine u Beču.Aktuelni predsednik Interpola je Ku Bun Hui iz Singapura, dok je generalni sekretar Ronald Nobl iz SAD.

Dačić sa šeficom italijanskog MUPPremijer Dačić sastao se danas u Rimu sa italijanskom ministrakom unutrašnjih poslova Anamarijom Kančilijeri.Dačić i Kančilijeri su razgovarali na marginama generalne skupštine Interpola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track