Šabić: Uskoro zakon o zaštiti uzbunjivača

Poverenik za informacije

Šabić: Uskoro zakon o zaštiti uzbunjivača

Društvo -
Uzbunjivačima je važno obezbediti zaštitu budući da mnogi od njih, kako je kazao Šabić, prolaze po pravilu veoma loše - izloženi su mobingu, umanjenju plate i drugim problemima

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je jutros da se radi na pripremi zakona o zaštiti uzbunjivača kako bi se omogućila adekvatna zaštita svima onima koji istupaju u interesu javnosti, odnosno ukazuju na korupciju i kriminal.

"Pravilnik postoji, ali neophodan je jedan dobar, kvalitetan sistemski zakon, koji će odgovoriti na nekoliko fundamentalnih pitanja i obezbediti adekvatnu zaštitu", rekao je Šabić.

Kako je objasnio, reč je o projektu koji su ponudile britanska i holandska ambasada, čiji će rezultat biti kvalitetan model takvog zakona.

Šabić je rekao da je u toku rad na pravljenju modela zakona i da očekuje da će na proleće iduće godine biti na javnoj raspravi, a potom i prosleđen Skupštini na usvajanje.

Kako je kazao, na zakonu radi tim eksperata, među kojima su i strani eksperti kako bi se obezbedila što šira zaštita ne samo za državne službenike, već i ostale koji nastupaju u javnom interesu....

Uzbunjivačima je važno obezbediti zaštitu budući da mnogi od njih, kako je kazao Šabić, prolaze po pravilu veoma loše - izloženi su mobingu, umanjenju plate i drugim problemima.

"Treba napraviti dobar mehanizam koji će stimulisati i obezbediti zaštitu za one koji isključivo imaju kao motiv osećaj za pravdu", rekao je on.Govoreći o prisluškivanju, on je istakao da očekuje da će slučaj sa prisluškivanjem predsednika i prvog potpredsednika vlade biti inicijalna kapisla da se taj problem tretira sistemski.Šabić je podsetio da je Ustavom predviđeno da se samo u slučaju vođenja krivičnog postupka i zaštite državne bezbednosti može vršiti nadzor komunikacije.

"Prema Ustavu, to je jedino moguće samo na osnovu odluke jednog organa, a to je sud, a ne nekih bezbednosnih struktura, policije, tužilaštava", rekao je Šabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja