Kirbi: Srbija prva u EU posle Hrvatske

Priznanje Kosova nije uslov

Kirbi: Srbija prva u EU posle Hrvatske

Politika -
Američki ambasador ponovio da Srbije ne mora da prizna Kosovo i dodao da se politika SAD neće menjati ko god da pobedi na sutrašnjim predsedničkim izborima u Americi

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da se politika SAD prema Srbiji neće menjati ko god da pobedi na sutrašnjim predsedničkim izborima u Americi, dosadašnji predsednik Barak Obama ili njegov republikanski portivkandidat Mit Romni.

Kirbi je ponovio da Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja koja kao takva treba da bude članica UN, i istakao da bi Vašington želeo da vidi Srbiju kao narednu članicu EU, posle Hrvatske. "Nas zanima stabilnost u regionu i voleli bismo da vidimo rešenje koje će uključivati i Kosovo. To bi bilo rešenje sa kojim bi mogli da žive i Beograd i Priština. Ujedno, želimo da Srbija nastavi da radi na pridruživanju EU," rekao je Kirbi u intervjuu za S media portal, napominjući da je "potreban napredak u poglavljima koja se tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije".

Prema njegovim rečima, veliki problem u Srbiji je ogromna nezaposlenost. "Državna sekretarka Hilari Klinton je tokom nedavne posete istakla neophodnost zapošljavanja mladih ljudi, kako bi oni u svojoj zemlji imali bolju budućnost. SAD su spremne da rade sa vama na tome, bez obzira ko je na vlasti u Srbiji", kazao je ambasador.

Na pitanje da li se imajući u vidu izjavu američke državne sekretarke da je Kosovo za nju "lična stvar" u narednom periodu može očekivati aktivnija uloga SAD oko članstva Kosova u UN, on je ponovio da SAD priznaju Kosovo kao državu, ali da neće terati Srbiju da prizna nezavisnost. "Istovremeno, Srbija nema nameru da napada Kosovo i mi tražimo način da i jedni i drugi mogu da funkcionišu tako da Srbija ne mora da kaže: "Vi ste danas nezavisni"", napomenuo je Kirbi.

SAD traže način da Srbija može da sarađuje sa Kosovom, da ih razumeju, ali da ujedno i Srbi tamo budu zaštićeni, kao i njihova kulturna dobra, dodao je on. Što se tiče toga da li SAD žele da vide Kosovo u UN, "mi smatramo da su oni nezavisni a da nezavinse zemlje treba da budu članice UN" precizirao je Kiribi. Američki ambasador je tokom razgovora sa studentima Fakulteta političkih nauka na Kopaoniku istakao da Srbiju za sada ne vidi kao članicu NATO-a."Zbog istorijskih okolnosti mislim da se to neće desiti. Ipak, važno je što Srbija učestvuje u programu Partnerstvo za mir i što učestvuje u mirovnim akcija UN i EU, " rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track