Opozicija protiv zaduženja za Srbijagas
Foto: Rts

Skupština Srbije

Opozicija protiv zaduženja za Srbijagas

Politika -
Mora da se protrese "Srbijagas" iznutra, da se vidi kako funkcioniše i koliko ima zaposlenih, naveo je poslanik LDP

BEOGRAD - Poslanici opozicije oštro su danas kritikovali predloženi zakon o odobravanju državnih garancija za kredit Srbijagasu od 190 miliona evra, navodeći da je to novo potencijalno jačanje javnog duga.

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Bojan Đurić je novinarima u parlamentu rekao da je suštinska zamerka tom predlogu je "potencijalno stvara novi javni dug" i što se kredit podiže po izuzetno nepovoljnim uslovima. Đurić je naveo da je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio da će to preduzeće podići još jedan kredit od 170 miliona evra.

"Nisam dobio nijedan argument vlade kako će restruktuirati "Srbijagas" i kako ćemo omogućiti da on u narednim godinana ne pravi gubitak. Ovako ne može da opstane i svaki novi kredti je samo teret za sve građane. Mora da se protrese "Srbijagas" iznutra, da se vidi kako funkcioniše i koliko ima zaposlenih", naveo je Đurić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije (D S S) Milan Lapčević je istakao da socijalna politika mora da se izmesti iz javnih preduzeća i da D S S neće podržati taj zakon jer, kako je istakao, nema nijedan argument koji uverava da "Srbijagas" posluje racionalno. On je rekao da nije logično da "Srbijagas" koji pravi gubitke sponzoriše sportske i kulturne manifestacije uglavnom na teritoriji Vojvodine i kupuje preuzeća koja nisu vezana za delatnost tog javnog preduzeća. "Lepo je i plemenito da se ponašate društveno odgovorno i pomažete te sfere ali ako pravite gubitke nije logično da novac od naplate gasa dajete u sponzorstva", kazao je Lapčević i dodao da je za te namene "Srbijagas" utrošio oko 300 miliona dinara.

On je rekao da je poslednji finansijski izveštaj "Srbijagasa" bio 2008. godine, a da informator o radu koji treba da ima svaka javna ustanova i preduzeće, stoji na sajtu tog preduzeća iz 2007. godine. Lapčević je naveo da je oko milion korisnika gasa u Srbiji i da nije logično da ostalih šest miliona ljudi kroz poreze državi pokriva nižu cenu gasa. Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić je istakao da će, ukoliko se u Srbiji ne napravi dugoročna strategija za energetiku, zemlja upasti u "dužničko ropstvo prema onima koji nam isporučuju gas". Skupština Srbije je oko 13 časova završila raspravu u načelu o odobravanju državnih garancija za kredit Srbijagasu od 190 miliona evra, ugovoren sa sedam domaćih i stranih banaka, a raspravu će nastaviti oko 15 časova razmatranjem amandmana na Predlog zakona o amnestiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track