PREVARA: 100 stočara ostalo bez Lepinih teladi
Foto: Milen Đorđević

Skandal u Kuršumliji

PREVARA: 100 stočara ostalo bez Lepinih teladi

Srbija -
Dobitnici steonih junica prema Uredbi Ministarstva poljoprivredi nisu u obavezi da predaju prvu žensku telad

KURŠUMLIJA - Sto poljoprivrednika iz Kuršumlije, koji su pre šest meseci prilikom izvlačenja dobitnika steonih junica izvučeni kao dobitnici prvog ženskog teleta je prevareno, jer dobitnici junica po Uredbi Ministarstva poljoprivredi nisu u obavezi da im predaju telad.

Opština je prilikom podele junica sa dobitnicima potpisala ugovore u kojima je članom 3. predviđeno da imaju obavezu da prvo žensko tele predaju sledećem dobitniku. Međutim, reagovao je Republički poljoprivredni inspektor koji je ocenio da je predaja teleta drugom dobitniku u stvari naknada, pa se to kosi sa uredbom

- Republički poljoprivredni inspektor je pre mesec dana tražio da se ugovori sa dobitnicima junica prilagode Uredbi Ministarstva poljoprivrede u kojoj stoji da se junice predaju bez naknade. To znači da se izbriše član kojim se Ugovorom o dodeli steonih junica dobitnik obavezuje da prvo žensko tele preda sledećem dobitniku -kaže Milosav Timotijević, član opštinske komisije za podelu junica.

Komisija je pozvala dobitnike junica i sa njima potpisala Aneks ugovora u kome stoji da se član 3. ugovora briše. To praktično znači da oni ne moraju da predaju prvo žensko tele. Kako saznajemo do sada su trojica poljoprivrednika predala telad jer nisu znali da to ne moraju da učine.

Nabavku sto steonih junica iz Austrije sa 18 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede a opština Kuršumlija je izdvojila pet miliona dinara.

Na javnom izvlačenju u centru grada pevačica Lepa Lukić je prvo iz bubnja izvukla sto dobitnika steonih junica a zatim i sto dobitnika teladi. Junice su dobitnicima predate 25. maja ove godine.

Prevara

Jedan od poljoprivrednika koji je na javnom izvlačenju dobio žensko tele kaže da je prevaren.- Kad sam izvučen iz bubnja otišao sam kući i častio pola sela. Sad sam shvatio da sam prevaren. Tužiću opštinu i tražiću nadoknadu štete jer niko ne može da me ubedi da opštinsko rukovodstvo nije znalo šta znači podela junica bez naknade. Mislim da je to namerno urađeno jer je izvlačenje obavljeno tri dana pre izbora - kaže poljoprivrednik uz molbu da mu ne pominjemo ime.

Čeka se predsednik opštine

Kako saznajemo stočari dolaze u opštinu i traže telad. Podelu je obavilo predhodno rukovodstvo na čelu sa Demokratskom strankom a problem će morati da reši nova vlast na čelu sa naprednjacima.- Čekamo da se predsednik opštine vrati sa puta. Ovaj problem mora nekako da se reši- saznajemo u opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja