Vučić pozvao Đilasa da prizna vlasništvo u Presu

Potvrdio pisanje Kurira

Vučić pozvao Đilasa da prizna vlasništvo u Presu

Politika -
Dobro je da je Mišković izašao s tim, i da se posle sedam godina više ne krije da je vlasnik Presa, kao što je i gospodin (Dragan) Đilas vlasnik Presa, pa bi bilo lepo da se i on više ne krije", rekao je Vučić

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da više ne krije svoje vlasništvo u dnevnom listu Pres.

"Dobro je da je Mišković izašao s tim, i da se posle sedam godina više ne krije da je vlasnik Presa, kao što je i gospodin (Dragan) Đilas vlasnik Presa, pa bi bilo lepo da se i on više ne krije", rekao je Vučić.

Potpredsednik Vlade je ponovio da neće praviti lične nagodbe ili dogovore s vlasnikom Delta holdinga Miroslavom Miškovićem.

"Ne postoji ništa lično, za nas postoji zakon i poštovanje zakona. Mene ne interesuje da pravim bilo kakve lične negodbe, nikakava trgovina me ne zanima, ništa me od toga ne interesuje. Jedino što me interesuje je da se poštuje zakon i u skladu sa zakonom postupaće se i prema meni, i prema gospodinu Miškoviću", kazao je Vučić.

Upitan da li će doći do promene vlasti u Beogradu, Vučić je rekao da "ako Đilas i (Milan) Krkobabić tvrde da imaju većinu", on im veruje, a da će se za dalje videti.

"Beograd je jedan od najlepših, najmodernijih i najvećih gradova u regionu, nadam se da će napredovati i ubudće rekao bih mnogo brže, sa mnogo manje kredita i mnogo manje afera, kako će se to dogooditi ostaje da vidimo. Ali, znate ako gospodin Đilas i gospodin Krkobabić tvrde da imaju većinu ja im verujem, a videćemo", naveo je Vučić, koji je i lider SNS.

Govoreći o aferi prisluškivanja najviših državnih funkcionera, Vučić je kazao da premijer i ministar unutrašnjiih poslova Ivica Dačić nije bio upozat sa tim niti je po funkciji daje naloge za prisluškivanje.

On je naglasio da će istraga biti završena do kraja, jer neće biti "partije šaha" koja neće biti odigrana do kraja.

"Niti je on (Dačić) bio upoznat niti daje naloge, ali oni koji su odgovorni, razume se, biće smenjeni", kazao je Vučić, koji je na pitanje da li je tačna Dačićeva izjava da su prislušivanjem igrali na svađu njega i Vučić, rekao da je "tačna ako premijer tako kaže".

Vučić je odbacio tvrdnje analitičara da se 800.000 do milion građana prisluškuje, istakavši da je precizna brojka od 2002. godine 111.736 mera.

Prema njegovim rečima, prisluškivanje visokih državnih funcionera je skandal "jer govori da je neko na proširenju mera želeo da vidi kretanje političkih protivnika ili nekog ko drugačije misli".

"To bi u svakoj normalnoj zemlji naišlo na osudu, a neki ovde čini mi se da nikada ne razumeju dovoljno ozbiljnost situacije, a pokusasavaju da se prave da znaju sve, iako bojim se da ne znaju puno", istakao je Vučić.

Povodom presretanja kolone vozila u kojoj se nalazio predsednik Srbije Tomislav Nikolić na auto-putu Beograd-Niš, Vučić je rekao da će odgovorna lica "za neozbiljno neodgovorno i, u najmanju ruku, bahato ponašanje odgovarati".

"Ne bih želeo da kažem i nešto dodatno. O tome će nadležni istažni organi reći svoje, dakle biće kažnjeni i sankcionisani", kazao je Vučić.

On je najavio i da u narednom periodu očekuje da budu otvorena tri ili četiri velika i važna predmeta iz domena sumnjivih privatizacija od, kako je naveo, Sartida, Nibensa, Azotare, kao i da će akcija oko Agrobanke biti nastavljena.

"Ta akcija će biti nastavljana, ali biće i drugih predmeta od Sartida, Nibensa, Azotare i drugih otvorenih, koji su veoma veliki predmeti i značajni za uspostavljanje pravde i vere u pravo i rekao bih zakon u ovoj zemlji", naveo je Vučić.

Zvezda dužna preko 60 miliona evra

Govoreći o problemima sportskih klubova u Srbiji, Vučić je ocenio da je Crvena zvezda problem za sve u državi i istakao da će vlast videti kako može da pomogne da taj fudbalski klub "bukvalno ne bi nestao".

"Večeras je sastanak o Zvezdi pošto je to veliki problem za sve nas u državi i videćemo šta može da se učini da se pomogne da klub bukvalno ne bi nestao, a dužan je preko 60 miliona evra", rekao je Vučić.

On je istakao da država "nije formalni vlasnik", ali da "razume značaj" i Zvezde i Partizana.

"Moramo da vidimo na koji način ćemo da izvršimo reprogram njihovih poreskih obaveza jer ne može da se dozvoli da oni ne plaćaju porez. Kao što plaćaju svi, moraju i oni", kazao je Vučić.

Vučić je napomenuo i da mora da se vidi na koji način će država garantovati onima koji žele da ulažu u sportske klubove.

"Pošto su ogromna dugovanja za porez, videćemo kako da napravimo određeni grejs period, pa da onda idemo sa reprogramom tih poreskih dugova, da vidimo kako i gde možemo da pomognemo, kako i na koji način da garantujemo onima koji žele da ulažu u naše klubove", naveo je Vučić.

Od puta u Kanadu mnogo očekuje

Vučić se osvrnuo i na njegovo predstojeće putovanje na bezbednosni forum u Kanadi, istakavši da je to jedan do tri najveća takva foruma u svetu.

"Očekujem da tamo razgovarao o veoma važnim temama i da imamo nekoliko važnih bilateralnih susreta sa predstavnicima Nemačke, Kanade, članovima našeg kokusa u Americi i da potpišemo Strateški sporazum sa Kanadom", najavio je Vučić.

On je ocenio da Kanada može da bude jedan od najvećih ulagača u Srbiju.

"Mislim da je to veoma važna poseta, a rezlutati će se videti u narednom periodu, za pola godine, godinu. Mislim da će ljudi u ovo vreme sledeće godine moći da osete makar neki boljitak i da vide makar neko svetlo na kraju tunela o kome tako često govorim", zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track