Dačić o presudi: Teške posledice po pomirenje u regionu

Skandalozna presuda Gotovini i Markaču

Dačić o presudi: Teške posledice po pomirenje u regionu

Politika -
Haški sud može da donese bilo kakvu presudu, ali u anale će ući to da su dva veća istog suda donele dve tako oprečne osude

ZRENJANIN - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će oslobađajuća haška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču imati teške posledice po proces pomirenja u regionu i da su njom potvrđeni dvostruki standardi tog suda i međunarodne zajednice u odnosu prema zločinima na području bivše Jugoslavije.

"Ovo će ostaviti teške posledice po proces pomirenja u regionu. Kako neko od nas traži da osudimo sve zločine, a drugi mogu da ne osude zločin prema srpskom narodu? Takođe, ovo će sigurno ostaviti posledice po naš odnos prema Haškom tribunalu. Mi ćemo tu saradnju svesti samo na tehnički nivo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija u stvarima u kojima je u pravu treba da bude čvrsta do kraja, a ne da sav svoj potencijal iscrpljuje u svađama zbog fusnote i zvezdica.

"Ova presuda nije u skladu sa, činilo nam se, opredeljenjem međunarodne zajednice da se objektivno pristupi svim ratnim zločinima i da se kroz proces pomirenja svako suoči sa tim da su zločini počinjeni i da za to neko mora da odgovara", izjavio je Dačić novinarima u Zrenjaninu.

Prema njegovim rečima, Haški sud može da donese bilo kakvu presudu, ali u anale će ući to da su dva veća istog suda donele dve tako oprečne osude.

"Očigledno je da ova presuda ima politički predznak. Ona je imala za cilj da Hrvatsku oslobodi odgovornosti za počinjene zločine nad Srbima. Realnost je potpuno drugačija, više od 200.000 Srba je proterano iz Hrvatske, više hiljada je ubijeno", konsatovao je Dačić.

"Da li je u modernoj Evropi moguće da neko protera 200.000 i ubije više hiljada civila, a da za to niko ne odgovara? Činilo mi se da to nije moguće, ali sada vidimo da je i to moguće", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track