U Brđanima mirno, prekinuta izgradnja albanske kuće

Prošla uzbuna

U Brđanima mirno, prekinuta izgradnja albanske kuće

Politika -
Srbi se protive izgradnji albanskih kuća u ovom naselju, navodeći da nisu protiv obnove porušenih, ali da jesu protiv izgradnje novih kuća za Albance koji nikada nisu živeli u ovom naselju

KOSOVSKA MITROVICA - Situacija u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice je mirna, a okupljeni građani su se oko 16 sati razišli. Srbi koji su tu bili okupljeni od prepodneva ističu da se protive izgradnji albanskih kuća u ovom naselju, navodeći da nisu protiv obnove porušenih, ali da jesu protiv izgradnje novih kuća za Albance koji nikada nisu živeli u ovom naselju.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da je Euleks policija od sinoć prisutna u Brđanima, na licu mesta."Misija je tamo prisutna u cilju obeshrabrivanja svakog potencijalnog susreta ili sukoba između različitih strana. Mi pozivamo sve da se uzdrže od bilo kog čina nasilja i da se ponašaju odgovorno", rekla je ona. Gudeljevićeva je istakla da Euleks prati situaciju, i blisko koordinira sa Kforom i Kosovskom policijom, demantujući navode pojeninih medija da je Euleks sprečio specijalne jedinice ROSU kosovske policije da dođe do Brđana. Trenutno su u ovom naselju obustavljeni radovi.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi i generalni direktor Policije Kosova danas su boravili u naselju Brđani. Redžepi je rekao da nisu tačne informacije da su pripadnici specijalnih jedinica policije ROSU u Brđanima, već da su oni u svojoj bazi u Suvom Dolu i da je podignut nivo gotovosti. Broj okupljenih Srba se povećao odmah nakon što se u gradu oko podneva čula sirena za uzbunu, koja je bila svojevrsni poziv građanima da se upute prema ovom multietničkom delu grada. Srbi su u Brđanima bili okupljeni na mestu koje je udaljeno nekoliko stotina metara od lokacije gde Albanci žele da započnu izgradnju novih i obnovu porušenih objekata.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić razgovarao je sa predstavnicima Euleks policije, kojima je preneo da Albanci u ovom naselju grade nelegalno i bez dozvole UNMIK administracije. U severnom delu Kosovske Mitrovice, u multietničkom naselju Brđani juče je došlo do eksplozije u kojoj niko nije povređen, a pre dva dana i do pucnjave iz vatrenog oružja, kojoj je prethodilo kamenovanje između Srba i Albanaca, koji rade na obnovi pojedinih kuća u ovom naselju. Za sutra je zakazana vanredna sednica opštine Kosovska Mitrovica zbog dešavanja u naselju Brđani.

Lokalni ministar policije Bajram Redžepi i direktor policije Kosova Špend Madžuni danas su boravili u naselju Brđani, kako bi izbliza pratili situaciju u vezi sa okupljanjem Srba, potvrdila je regionalna policija u Kosovskoj Mitrovici. Regionalni portparol policije Besim Hoti kaže da je situacija u Brđanima mirna i da su prekinuti radovi na izgradnji kuće čiji je vlasnik ovdašnji Albanac. On je rekao da nisu tačne informacije nekih prištinskih medija da su pripadnici specijalnih jedinica policije (ROSU) u Brđanima, već da su oni u svojoj bazi u Suvom Dolu i da je podignut nivo gotovosti. Hoti je opovrgao i informacije iz prištinske štampe da je Kfor blokirao pripadnike ROSU i da im nije dozvolio da idu prema Brđanima.

Grub upad Kfora u protorije opštine Kosovska MItrovica

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da su pripadnici Kfora jutros grubo upali u njegovu kancelariju, u nameri da ga uhapse, ali da ga nisu našli. Pantić je rekao da mu je zamenik preneo da su to bili pripadnici američkog Kfora koji su ga optužili da je u sredu svojim govorom na mitingu ugrozio živote vojnika međunarodnih snaga.

Rekli su i da neću da razgovaram sa njima što nije istina, naveo je Pantić i dodao da on sarađuje sa pripadnicima Kforovih timova i Euleksa što se za njihove predstavnike ne može reći.

"Ovaj potez američkih vojnika smatram otvorenom pretnjom što su vojnici Kfora rekli i mom zameniku", rekao jePantić i dodao da ovakvi potezi ne doprinose smirivanju situacije i rešavanju problema mirnim putem.

"Ovo me nije uplašilo i nastaviću da sa građanima protestujem zbog svih dešavanja koja nisu u skladu sa našim interesima i moja obaveza je da budem uz građane Kosovske Mitrovice i delim njihovu sudbinu", rekao je Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja