Neću susret sa Nikolićem zbog "neobičnih izjava"

Ivo Josipović

Neću susret sa Nikolićem zbog "neobičnih izjava"

Politika -
Hrvatski predsednik smatra da susret sa predsednikom Srbije ne bi imao smisla, ali da čita "njegove neobične izjave"...

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović smatra da su nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu šanse srpske kontratužbe gotovo nikakve i da sada njegov susret sa predsednikom Srbije ne bi imao smisla. Sa predsednikom Srbije se ne viđa, kaže Josipović, ali čita "njegove neobične izjave" i ponovio je da su Gotovina i Markač ratni heroji."Naša tužba ima izglede kakve ima, to pratim kao pravnik i znam kako će taj postupak završiti, ali kao predsednik ne mogu reći. O pogodbama i poravnanjima odlučuje vlada, ali za tako nešto ima malo prostora", kazao je Josipović.

On je primetio da je šteta što svojim izjavama nakon oslobađanja hrvatskih generala, predsednik Tomislav Nikolić i neki drugi zvaničnici u Srbiji zaustavljaju procese pomirenja i saradnje. "Dok mi u Hrvatskoj, zagovarajući istinsko pomirenje, želimo spustiti loptu na zemlju, predsednik Srbije vidi stvari drugačije". Josipović je u emisiji Hrvatske televizije "S predsednikom uz kavu" rekao da u počektu nije verovao da su izjave poput Nikolićeve dali, kako je kazao, "političari koje vode zemlju koja želi biti evropska"."Onda sam mislio da se radi o nečemu s čim se i ovde susrećemo, da novine prenesu što nije rečeno," rekao je Josipović.

Naglasio je takođe da Nikolić ne odlučuje o evropskom putu zemalja regiona i koja će zemlja ući u EU, a koja neće, a kad je reč o presudi dodao je da je "doneta od najvišeg suda te vrste koji se bavi zločinima na području Jugoslavije i po međunarodnim pravu, te da se treba poštovati". "Hrvatska je zemlja koja želi da zaštiti svoje interese i koja će to uvek činiti, ali koja neće podleći histeriji", zaključio je Josipović. Poredeći odnose dve države dok je predsednik Srbije bio Boris Tadić, Josipović je rekao da pitanje odnosa dve zemlje nije pitanje trenutka.

"Mi smo u zadnje dve tri godine napravili značajan pomak nabolje, i nije zanemarivo što smo činili, pa smo zato i dobili priznanja", rekao je Josipović. On je dodao da je šteta što svojim izjavama i postupcima Nikolić i neki drugi zvaničnici u Srbiji zaustavljaju te procese."Ako već ne napredujemo, onda da barem ne rušimo ono što je postignuto", rekao je hrvatski predsednik i izrazio očekivanje da se i s druge strane Dunava shvati da su dobri odnosi zajednički interes.

"Zajedno trebamo trgovati i braniti svako svoje interese, ali i biti dobar i pouzdan sused i partner", rekao je. Nakon poruka iz Beograda, naglasio je da susret dva predsednika ne bi imao mnogo smisla, nego "treba spustiti loptu na zemlju i susreti se kad se steknu uslovi". "Jedan od uslova je i promena retorike, jer kako bi građani verovali u razgovor i dogovor nakon izjava kao što je Nikolićeva da je konstatna Hrvatske uništavanje Srba". Ponovio je da su za njega važni odnosi sa susedima, kao i da se sam nikad nije ustručavao priznati hrvatske greške i zločine.

"Vode se brojni postupci i protiv pripadnika hrvatske vojske i policije po jednakim kriterijumima. Nismo uvek imali takav pristup, a sada ga imamo i šteta je da zbog unutrašnjih političkih potreba došlo do promena u politici Srbije", rekao je Josipović i dodao da s "Nikolićem nema nikakve odnose osim što povremeno čita njegove neobične izjave". Govoreći o zločinima, hrvatski predsednik je rekao da je greška što su se zločini dozvolili. Oni se, dodao je, ne mogu svi sprečiti, ali je trebalo nešto preduzeti.

"Pobijeni Srbi bili su državljani Hrvatske, popaljne su im kuće u Hrvatskoj. Hrvatska nije smela dozvoliti da se zločini dogode u takvoj meri, a kad su se desili, trebala je reagovati. Bilo je istraga koje su zastale jer Hag ima prioritet u progonu ratnih zločina, ali kad je suđenje gotovo, otvara se prostor da hrvatski organi intenzivnije rade na tome", rekao je Josipović. On smatra i da bi država trebalo da obešteti Gotovinu i Markača za vreme provedeno u zatvoru jer postoje propisi koji određuju koliko pripada onima koji su bili protvoreni.

Naglasio je da su Gotovina i Markač ratni heroji, ali nisu jedini."Imali smo mnogo ljudi koji su bili istaknuti, a dodatnu dimenziju njihovom ugledu daje činjenica da su bez osnove bili u pritvoru", rekao je Josipović. Konačno, na pitanje o direktoru škole koji je ostao bez posla jer je pre godinu dana okačio slike Gotovine i Markača u školi, Josipović je rekao da "živim osobama iz javnog života nije mesto na slikama u javnim prostorima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track