Ambasadori pozvali Srbiju da ukine strukture na Kosmetu

Ambasadori pozvali Srbiju da ukine strukture na Kosmetu

Politika -
Ambasadorka SAD u UN Rozmari Dikarlo pozdravila je napore Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa, istakavši da je to najbolji put za ulazak obe strane u EU

UJEDINJENE NACIJE - Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su u utorak na sednici u NJujorku nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou i pozvali Srbiju da ukine svoje strukture na severu Kosova i Metohije.

Na sednici na kojoj je predstavljen redovni tromesečni izveštaj o Kosovu generalnog sekretara Ban Ki Muna, ambasador Britanije pozvao je Beograd da preduzme neophodne korake da ukine "ilegalne strukture" na severu Kosova, a Kosovo da demonstrira sposobnost da zaštiti sve etničke zajednice.

"Dobrosusedski odnosi su ključni za ulazak u EU. U tom smislu pozdravaljamo nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i nadamo se da će se naći rešenje za mnoge probleme, poput problema regionalne saradnje i katastra", rekao je ambasador.

Ambasadorka SAD u UN Rozmari Dikarlo pozdravila je napore Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa, istakavši da je to najbolji put za ulazak obe strane u EU. "Samo kroz dijalog obe strane mogu da postignu svoj cilj ulaska u EU", istakla je Dikarlo i dodala da SAD pozdravljaju i korake Srbije i Kosova za primenu sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom.

Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, Dikarlo je rekla da SAD u potpunosti podržavaju Tribunal i njegove presude. Ona je osudila prošlonedeljni incident u naselju Brđani u Kosovskoj Mitrovici, kada su, kako je rekla "srpske strukture koje finansiraju vlasti iz Beograda, pokušale da spreče obnovu kuća Albanaca-povratnika".

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, s druge strane je ocenio da se izgradnjom kuća za Albance u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice, pokušava da promeni etnička slika tog naselja. On je ponovio je stav Moskve o nepriznavanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova i istakao važnost pregovora Beograda i Prištine za stabilizaciju situacije i zaštitu srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu. Čurkin je izrazio zabrintost zbog napete sitaucije i međuetničkih incidenata, od kojih su neki pomenuti u izveštaju generalnog sekretara.

Ambasador Francuske u UN Žerar Aro izjavio je da je podizanje dijaloga na politički nivo važan korak za normalizaciju odnosa i istakao da Beograd mora da radi na ukidanju paralelnih institucija na Kosovu i doprinese uključivanju Srba u socijalne i ekonomske strukture.

Ambasador Nemačke u UN izjavio je da Beograd i Priština moraju da shvate da je nastavak dijaloga i primena sporazuma u njihovom interesu i da će doprineti napretku evropskih integracija obe strane. Predstavnik Nemačke je pozdravio rešavanje pitanja predstavljanja Kosova na međunarodnim konferencijama, ali je istakao da je ključno pitanje koje treba da bude razmatrano u nastavku dijaloga postojanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu, koje predstavlja "kršenje rezolucije 1244 i stalnu pretnju stabilnosti".

Ambasador Kine Li Baodong izrazio je zabrinutost zbog toga što su etnički odnosi na severu Kosova ostali napeti i dodao da Peking pozdravlja dijalog na visokom nivou Prištine i Beograda, izrazivši nadu da će obe strane imati u vidu i dobrobit svojih građana i regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track