Mihajlovićeva: Ispitati i poslovanje Srbijagasa
Foto: KURIR

Afeta Azotara

Mihajlovićeva: Ispitati i poslovanje Srbijagasa

Politika -
To što je Dušan Bajatović ponovo imenovan za direktora ne znači da će se prekinuti započete istrage i splasnuti naši zahtevi da se polože računi za poslovanje ove firme, poručila ministarka energetike

BEOGRAD - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da će, u okviru afere "Azotara", morati da se ispita i poslovanje "Srbijagasa", kao i da se utvrdi šta je bilo sa "Agroživom" i "Informatikom" i drugim ćerkama-firmama "Srbijagasa".

"To što je Dušan Bajatović ponovo imenovan za direktora ne znači da će se prekinuti započete istrage i splasnuti naši zahtevi da se polože računi za poslovanje "Srbijagasa" u prethodnom periodu. Građani imaju pravo da znaju šta se dešava u državnim preduzećima", kazala je ona.

Moraće da se ispita i šta je bilo sa "Agroživom" i "Informatikom" i drugim ćerkama-firmama "Srbijagasa". One su povećavale troškove "Srbijagasa", a samim tim i cenu kubika gasa, što je proizvelo loše posledice za privredu i građane", rekla je ministarka.

Ona je naglasila je da ne postoji preduzeće koja se bavi gasom, a koje je u minusu, a "Srbijagas" danas ima gubitke oko 800 miliona evra i zato se radi na njegovom restrukturiranju, kako bi bilo profitabilno preduzeće.

Mihajlovićeva, koja je fundcioner SNS, ukazala je da je Bajatovićeva funkcija unutar partije stvar samog SPS i naglasila da je njena stranka od početka govorila da joj je ključni cilj da se izbori sa kriminalom i korupcijom, "i tu ne smemo da ustuknemo ni pred kojom partijskom bojom".

"Krenulo se žestoko u tu bitku i duboko verujem da će stvari u Srbiji da se promene. A da li će na tom putu neko da se ljuti, o tome neću ni da razmišljam. Samo vidim da narod ceni našu borbu pošto SNS trenutno podržava više od 30 odsto građana", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u energetici je bilo mnogo korupcije i navela da je imenovala Ljubišu Milanovića za specijalnog savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije, koji će se baviti tim stvarima.

"Nemam konkretne podatke koliku smo štetu pretrpeli zbog takvog odnosa, ali se zna da je ovde od 2000. do 2011. godine kroz energetski sektor prošlo na stotine miliona evra, a ništa nije urađeno. Potpuno je jasno da je taj novac otišao na neku drugu stranu. Za tih deset godina mogli smo da imamo termoelektranu "Kolubaru B" ili TENT 3", rekla je ministarka energetike.

Što se tiče EPS-a, ona je ukazala da je stav ove vlade da EPS ne treba privatizovati."To smo jasno rekli. Tačno je da smo nedavno usvojili polazne osnove za korporativizaciju EPS, jer hoćemo ne samo da sačuvamo to preduzeće nego da ga učinimo efikasnim i profitabilnim, što ono danas nije", rekla je ona.

Korporativizacija je, kako je navela, "dubinska reforma EPS, a u isto vreme ćemo uraditi i procenu kapitala firme. Moramo da znamo čime raspolažemo, a onda kreću ulaganja, jer EPS treba da bude ponos Srbije", zaključila je ministarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track