Rusi ukidaju Haški tribunal?!

Proces protiv Haradinaja vođen skandalozno

Rusi ukidaju Haški tribunal?!

Politika -
Moskva je najavila da će zatražiti prekid rada Haškog tribunala, u skladu sa ranije usvojenom rezolucijom Saveta bezbednosti UN

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinaja i proces protiv njega u tom sudu označilo kao skandalozan.

Zvanična Moskva je najavila da će zatražiti prekid rada Haškog tribunala, u skladu sa ranije usvojenom rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Proces protiv Haradinaja vođen je u skandaloznim okolnostima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, uz napomenu da su "prvi put u istoriji međunarodnog pravosuđa svedoci na tom suđenju podvrgavani otvorenom pritisku i zastrašivanju, a često su i fizički eliminisani.

Sve se to obavljalo u atmosferi potpunog bezakonja i popustljivosti međunarodnih predstavnika na Kosovu."Ruska Federacija je više puta ukazivala Savetu bezbednosti UN na nedopustivu situaciju u vezi sa tim i drugim procesima u Haškom tribunalu i zahtevala odlučnu akciju da bi se izrazila odgovornost za pogibiju ljudi i osigurala efikasnija zaštita svedoka na Kosovu. Nažalost, ti apeli su blokirani, pod izgovorom da nisu svrsishodni i da predstavljaju mešanje u tobože objektivan rad tribunala u Hagu, ističe rusko ministarstvo.

U saopštenju Ruskog ministarstva spoljnih poslova se ukazuje i da je oslobađajuća presuda Haradinaju u Haškom tribunalu, zajedno sa nedavnim oslobađanjem dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, "još jedan dokaz dvostrukih aršina u radu tog suda, kada se ne kažnjavaju optuženi za prestupe protiv čovečnosti i ratne zločine."

Rusko ministarstvo izražava nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, uz napomenu da "utvrđeni rok za rad tog organa (SB UN) ističe i da je Rusija odlučna u nameri da se dalja aktivnost Tribunala okonča u roku koji je utvrđen rezolucijom 1966 usvojenom u SB UN 2010. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track