Drecun očekuje prekid protesta na Jarinju
Foto: Beta

Skupština Srbije

Drecun očekuje prekid protesta na Jarinju

Politika -
Ne smemo da damo povod, ni država Srbija ni Srbi na severu pokrajine, za bilo kakvu intervenciju Kfora i Euleksa, kaže predsednik Odbora za KiM

BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da očekuje da će posle današnjeg sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova sa državnim vrhom biti doneta odluka da se prekine sa protestima na administrativnim prelazima i da će Srbi iz pokrajine prihvatiti rezultate dijaloga u Briselu.

"Na Srbima sa severa je da odluče šta će raditi dalje, ali pored toga što država Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji, predstavnici Srba sa severa treba da imaju u vidu situaciju u kojoj se Srbija nalazi da ne bi došli do toga da Kfor, Euleks ili Priština preduzmu jednostrane akcije", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

On je kazao da se "sada krećemo tankom linijom" i da treba da se izbegne da nas proglase za krivce koji su odbili da se rešavaju problemi u dijalogu.

"Želim da podsetim da je primećeno nagomilavanje snaga Euleksa i Kfora južno od Ibra, što znači da su to snage pripremljene za eventualnu intervenciju. Ne smemo da damo povod, ni država Srbija ni Srbi na severu pokrajine, za bilo kakvu intervenciju tih snaga jer ćemo onda ući u jedan proces koji je potpuno destabilizirajući i neizvestan", upozorio je Drecun.

On je ocenio da je ishod razgovora u Briselu prvi konkretan rezultat nove politike Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji i da ocekuje da će i Srbi sa Kosova prihvatiti rezultate tog dogovora.

"Čini se da je to prvi konkretan rezultat nove politike Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji čiji je jedan od glavnih elemenata definisao predsednik Tomislav Nikolić Ujedinjenim nacijama kad je rekao da je prošlo vreme da se stalno vrše pritisci na Srbiju i da je neophodno da se krene sa pritiscima na Prištinu da bi se postigla kompromisna rešenja", rekao je Drecun.

On je naveo da je očigledno da Priština nije htela da prihvati to što je dogovoreno i da je tu uloga premijera Srbije Ivice Dačića bila izuzetno značajna, te da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton suočena sa nepopustivim stavom Srbije i mirnim, potpuno legitimnim i opravdanim protestima na severu Kosova, odlučila da izvrši pritisak na Prištinu.

"Ako se tako nastavi, mislim da smo na dobrom putu da jedan proces pregovaranja između Beograda i Prištine uđe u normalan kolosek gde bi se obostranim kompromisima došlo do konačnog rešenja", rekao je Drecun.

Pored toga, dodao je on, značajna je i Dačićeva izjava da se neće sprečiti transfer finansijskih sredstava srpskim opštinama na Kosovo i Metohiji "što znači da neće biti jednostranih akcija Prištine u pokušaju da se one ugase".On je rekao i da je Dačić nagovestio da će Srbija 2013. godine biti spremna za ozbiljne političke razgovore sa Prištinom i da smatra da će to dovesti do rešavanja statusa Kosova i Metohije.

Na pitanje da li će Srbi sa severa prihvatiti te dogovore, Drecun je rekao da ako veruju svojoj vladi, ako su im dovoljne garancije što je Ešton bila pokrovitelj razgovora, da će ih onda prihvatiti i bez nekih pisanih garancija.

"Razumem njihovu intenciju da traže pismene garancije ali mislim da bi bilo suviše politički štetno za Ešton,kojoj uskoro ističe mandat i koja želi stabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji da ima čime da se pohvali,da uđe u situaciju da Tači jednostranim potezima okrene ovaj dogovor u drugom pravcu", rekao je Drecun.On je dodao i da smatra da ono što je uspelo da se izdejstvuje upravo ono što su Srbi sa severa Kosova tražili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track