Prelazi nisu granica
Foto: KURIR

Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke

Prelazi nisu granica

Politika -
Dok god tamo postoji civilna uprava i dok je na snazi Rezolucija 1244 Srbija će imati pravni suverenitet nad svojom južnom pokrajinom

BEOGRAD - Zamenik predsednika SPS-a i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović smatra da primenom briselskih sporazuma Kosovo i Metohija ne klizi dublje ka nezavisnosti, niti se na administrativnim prelazima podiže granica."Dok god tamo postoji civilna uprava i dok je na snazi Rezolucija 1244 Srbija će imati pravni suverenitet nad svojom južnom pokrajinom", kazao je Obradović.Obradović kaže da su potvrdom dogovora sa Prištinom stvorene šanse za nastavak dijaloga i pronalaženje trajnog rešenja koje će omogućiti bolji život svim građanima na KiM.

"Ako nismo za pregovaračkim stolom, diskvalifikujemo svaku šansu da pomognemo našem narodu u pokrajini. Nastavkom razgovora dajemo i podstrek onim zemljama koje nisu priznale Kosovo da u tome istraju. I prijateljske države, koje stvarno žele Srbiju u EU, od nas očekuju da se primene postignuti dogovori. Jer, prihvaćene državne obaveze moraju da se ispunjavaju, nevezano od promene vlasti", rekao je Obradović.

Na pitanje da bi za nepovoljna rešenja u pregovorima mnogi mogli da okrive isključivo premijera Ivicu Dačića, on je rekao da u politici uvek postoji takva mogućnost.

"Međutim, činjenica je da je Dačić državnički odgovorno pristao da uđe u pregovore, i to je prihvatila većina građana. Njegova hrabrost je u tome što javno govori o tom velikom problemu. A, mnogi danas ćute. Ne mislim samo na ljude iz politike, već i na institucije. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci", kazao zamenik ptredsednika SPS-a.Obradović je, odgovarajući na pitanje, kazao da ni Dačić, niti bilo ko iz Vlade, neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i da se "isuviše prejudicira ta priča o samom kraju procesa".

"Taj scenario o kojem govorite moguć je samo ako se Srbija saglasi sa nezavisnošću KiM, ali tu saglasnost ona nikada neće dati. Mnogi su tvrdili da je proglašenjem nezavisnosti stvar gotova, a nije tako", rekao je Obradović.

Tanjug/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track