Iz centralne Srbije odsad lakše na Kosovo
Foto: Beta

Krstimir Pantić

Iz centralne Srbije odsad lakše na Kosovo

Politika -
Kosovski carinici upozorili privrednike sa robom da im sledeći put neće biti dozvoljeno da prođu prelaz na Jarinju

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da je, nakon uspostavljanja režima integrisanih prelaza, pojednostavljen prelazak iz centralne Srbije na Kosovo."Ono što sam juče video na samom administrativnom prelazu jeste da je sada prolazak ljudi pojednostavljen, da je procedura znatno brža", rekao je Pantić, ali i ukazao na primedbe pojedinih privrednika koji su, kako kaže, pokušali da prenesu robu iz centralne Srbije na sever pokrajine, ali su ih kosovski carinici upozorili da robu moraju da voze na terminal u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Pantić je izjavio da su kosovski carinici upozorili privrednike da im sledeći put neće biti dozvoljeno da prođu administrativni prelaz na Jarinju.

"Pripadnici MUP su upoznati sa tom činjenicom, izveštaj o tome je poslat premijeru i očekujem da će Vlada Srbije reagovati, upozoriti i međunarodnu zajednicu i kosovske Albance da to predstavljanja kršenje sporazuma i da sa takvom ne treba da se nastavi", naveo je Pantić.

Direktor Uprave carina Tihomir Bogićević objasnio je u izjavi da će institucija na čijem je čelu biti uključena u sistem integrisanog upravljanja prelazima (na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom) i to na način i u formatu koje odredi Vlada Srbije, ali da tehnički detalji još nisu dogovoreni.

"Carina će svakako, na ovaj ili onaj način, biti uključena pre svega na način i u formatu koji odredi Vlada Srbije. Uprava carina već godinama je indirektno uključena u "rad" na adimistrativnim prelazima, ali kad je reč o integrisanom upravljanju prelazima tehnički detalji još nisu do kraja dogovoreni ", rekao je Bogićević.

Pantić je još pomenuo da, ukoliko se nastavi s praksom koja je juče primenjena na privrednike na administrativnim prelazima, postoji mogućnost ponovnih protesta Srba, jer, naveo je, odluka o privremenom obustavljanju protesta građana nije vezana za rokove.On je podsetio da stanovnici severa Kosova traže da integrisani prelazi ne postanu i granični prelazi, da preko njih prelaze sa srpskim dokumentima, kao i da ne plaćaju carinu ni druge takse prištinskim institucijama.

"To je jedini uslov. Ukoliko ne bude kršenja tog našeg zahteva, koji je prihvaćen i u Briselu, tačnije prihvatili su ga i visoka predstvanica EU i predsednik vlade privremenih institucija na Kosovu, nema razloga da građani protestuju i siguran sam da u tom slučaju neće biti nikavog samoorganizovanja građana", naglasio je Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track