DS se buni jer Skupština radi subotom
Foto: Beta

Novi raspored sedenja

DS se buni jer Skupština radi subotom

Politika -
Stefanović im odgovorio da je borba protiv korupcije i kriminala jedan od prioriteta i da mogu da rade i neradnim danima ako je to u interesu zemlje

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu sednicu, uz novi raspored sedenja u sali, ali i protivljenje dela opozicije što je sednica zakazana za subotu.

Poslanici DS su i na početku nove sednice protestovali što se radi subotom navodeći da je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović time prekršio Poslovnik o radu.

Stefanović im je odgovorio da je borba protiv korupcije i kriminala jedan od prioriteta, da će zakoni koji su na dnevnom redu nove sednice pomoći toj borbi i da poslanici mogu da rade i neradnim danima ako je to u interesu zemlje.

Šef poslanika DS Dragoljub Mićunović rekao je da borba protiv korupcije nije juriš, već sistematsko reformisanje društva u celini. "Kada je reč o borbi protiv korupcije, nemojte sebi pripisivati isključive zasluge", rekao je Mićunović.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao je da je Stefanović dao lažno objašnjenje kada je rekao da je sednica zakazana za subotu zbog borbe protiv korupcije, navodeći da je vladajuća većina svoju opredeljenost ka toj borbi mogla da pokaže odnosom prema aktu za borbu protiv korupcije koji je predložila ta stranka.“Potrebno je vratiti borbu protiv kriminala iz tabloida u institucije i da ta borba prestane da bude opsesija jednog čoveka i jedne partije”, rekao je Jovanović, kome je predsednik parlamenta izrekao dve opomene.Na dnevnom redu nove sednice su 22 zakonska i druga akta, a poslanici će na njoj razgovarati o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, izmenama Zakonika o krivičnom postupku, dopuni Zakona o sudijama, izmeni Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize, davanju garancije po zaduženju Elektroprivrede Srbije, godišnjem planu upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2012. godini…

Na dnevnom redu nove sednice su i predlozi za ratifikaciju 11 međudržavnih sporazuma i ugovora.Posle skoro dva meseca pregovaranja o novom rasporedu sedenja i protivljenja pojedinih poslaničkih grupa, dogovoreno je da naprednjaci sede s desne strane u odnosu na predsedavajućeg, demokrate s leve, a ostale poslaničke grupe su raspoređene u skladu s brojem poslanika prema centru sale, tako da one sa najmanje poslanika sede u centralnom delu.

Na prethodnoj sednici parlamenta, koja je danas završena, usvojeni su budžet za narednu godinu, Zakon o javnim preduzećima, set finansijskih zakona, set zakona iz oblasti zdravstva, izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima…

Posle niza reklamiranja poslovnika i rasprave o tome kakva je čija politička prošlost poslanici su usvojili dnevni red sednice.

Država preuzima 13,5 milijardi dinara duga zdravstva

Država će preuzeti 13,5 milijardi dinara duga zdravstvenih ustanova veledrogerijama, utvrđeno je Zakonom o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama koji je danas usvojila Skupština Srbije. Dug će država preuzeti po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i te obaveze biće pretvorene u javni dug. Usvojene su i izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju čiji je cilj da se ugroženim kategorijama građana Srbije obezbede uslovi za uključivanje u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ostvarivanje drugih prava iz te oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track