Beograd za sever traži status kao Republika Srpska
Foto: Zoran Saponjic

Platforma

Beograd za sever traži status kao Republika Srpska

Politika -
Ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta

BEOGRAD - Beograd će za sever Kosova tražiti najširu moguću teritorijalnu i suštinsku autonomiju - vrstu eniteta poput Republike Srpske. Ta ideja o statusu severa u središtu nove državne platforme koju će predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstaviti uskoro.

Prema nezvaničnim informacijama, Srbija bi trebalo da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika u pokrajini.

Ideja je da sever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput, recimo, Republike Srpske. U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije.

Taj predlog biće tema za raspravu sa međunarodnom zajednicom. Ipak, platforma će se, takođe, pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost kosovske države.

Ovim pristupom brani se glavni cilj - da se što više olakša svakodnevni život naših sunarodnika, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini.

Predsednik Nikolić upoznao je u ponedeljak ambasadore Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, Aleksandra Čepurina, Džang Vansjuea i Majkla Devenporta, o postignutom napretku u izradnji državne strategije za Kosovo.

Premijer Ivica Dačić potvrdio je da će šef države platformu ove nedelje predstaviti i opoziciji.

Predočićemo im predloge za pronalaženje održivog rešenja. Ne možete napraviti platformu koja bi vas mogla dovesti u situaciju da posle toga ne možete ni napred, ni nazad, rekao je Dačić.

On je ocenio da je "veoma delikatna situacija" u kojoj se Srbija nalazi.

"Kad se saslušaju sva mišljenja, ići će se dalje na realizaciju onog što je naš pogled za razrešenje kosovskog čvora", rekao je Dačić.

U Narodnoj skupštini potvrdili su da ne bi bilo tehničkih prepreka da se o platformi glasa do kraja godine. Ako tekst stigne u parlament, verovatno će biti prekinuta sednica započeta u subotu, i otvorena nova na kojoj bi se poslanici izjašnjavali o strategiji za Kosovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track