Produžen mandat sudijama Tribunala, Rusija uzdržana
Foto: Beta Ap

Ujedinjene nacije

Produžen mandat sudijama Tribunala, Rusija uzdržana

Politika -
Mere Tribunala koje su imale za cilj da navodno poboljšaju efikasnost suđenja postigle su suprotan efekat

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se produžava mandat sudijama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, a Tribunal poziva da preduzme "sve moguće mere" da okonča procese i žalbe do 31. decembra 2014.

Rezolucija je juče usvojena sa 14 glasova. Rusija se uzdržala od glasanja jer se rezolucijom ne pokreće pitanje efikasnosti suda.

Savet bezbednosti produžio je mandat jednom broju sudija, kako bi mogli da dovrše slučajeve za koje su zaduženi. Od Tribunala je zatraženo i da do 15. aprila 2013. predstavi plan okončanja procesa i prenosa svih preostalih zadataka na novo međunarodno telo. Kako su prenele agencije, Rusija je ostala uzdržana i kritikovala je rad Tribunala.

"Rad Tribunala ima ozbiljne sistemske probleme, s kojima sam ne može da se izbori", rekao je zamenik ruskog predstavnika u UN Sergej Karev, posle usvajanja rezolucije.

"Mere Tribunala koje su imale za cilj da navodno poboljšaju efikasnost suđenja postigle su suprotan efekat. Sistematske greške rukovodstva Tribunala da poštuje svoja obećanja o krajnjim rokovima za okončanje svog rada definitivno su oslabili naše poverenje u to telo", naglasio je Karev.

SAD i Britanija podržale su rad Tribunala.

"Žao nam je što konsenzus nije bio moguć. Tribunal igra ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjavanja i u pružanju pravde bezbrojnim žrtvama zločina u bivšoj Jugoslaviji", rekao je britanski ambasador u UN Mark Lajol Grant.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja