Poslanici o zaduživanju EPS-a

Skupština Srbije

Poslanici o zaduživanju EPS-a

Društvo -
Reč je o predlogu zakona o davanju garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frankfurt na Majni, po zaduženju preduzeća Elektroprivreda Srbije za projekat unapređenja tehnologije eksploatacije u Rudarskom basenu Kolubara

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o davanju državne garancije za zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije u iznosu od 74 miliona evra.

Reč je o predlogu zakona o davanju garancije Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, Frankfurt na Majni, po zaduženju preduzeća Elektroprivreda Srbije za projekat unapređenja tehnologije eksploatacije u Rudarskom basenu Kolubara, u cilju povećanja efikasnosti termoelektrana i smanjenja uticaja na životnu sredinu.

Ukupno finansiranje od strane KfW banke će biti 74 miliona evra, od čega će zajam biti 65 miliona evra, a nepovratna sredstva devet miliona evra. Zahtev KfW je da Srbija garantuje za iznos od 74 miliona evra, jer želi da se obezbedi u slučaju da bespovratna sredstva ne budu iskorišćena na način na koji je to ugovorom predviđeno, a Elektroprivreda Srbije ne bude u mogućnosti da ta sredstva vrati.

U paketu s tim zakonskim aktom, poslanici će raspravljati I o povrđivanju izmena finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2012. godinu, kao i o ratifikacijama nekoliko međudržavnih sporazuma i ugovora.

Reč je o sporazumima i ugovorima vlada Srbije i Belorusije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, kao i Srbije sa Gruzijom, Kanadom i Tunisom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track