SRPSKI SANADER: Mirko Cvetković pada zbog Veterinarskog zavoda?
Foto: Dragana Udovičić

Stezanje obruča

SRPSKI SANADER: Mirko Cvetković pada zbog Veterinarskog zavoda?

Politika -
Nekadašnji premijer bio direktor Agencije za privatizaciju kada je pod sumnjivim okolnostima Draganu Đuriću prodat Veterinarski zavod Zemun. Istraga se privodi kraju

BEOGRAD - Sumnjivo...

Mirko Cvetković, bivši premijer, bio je direktor Agencije za privatizaciju kada je pod sumnjivim okolnostima prodat Veterinarski zavod Draganu Đuriću, vlasniku „Zekstra grupe“ i predsedniku FK Partizan. Sa njim se povezuju i sporne privatizacije „Semena“, „Šinvoza“, „Srbijaturista“, „Putnika“, a Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade, izjavio je da je istraga u vezi sa Veterinarskim zavodom pri kraju.Savetnik Agencije u prodaji Zavoda i Semena bio je uhapšeni Zvonimir Nikezić, vlasnik „CES Mekona“, Cvetkovićev poslovni partner pre i posle 2000. Moglo bi se reći da je Cvetković bio jedan od kraljeva privatizacije, prvo kao zamenik ministra u Ministarstvu privrede i privatizacije, zatim kao direktor Agencije za privatizaciju, kao vlasnik „Interkon konsaltinga“ i kao ministar finansija i premijer.Kralj prodajaNjegovo učešće bilo je formalno i neformalno. Tako je „CES Mekon“ savetujući Agenciju za privatizaciju zaradio pola milijarde dinara od 2002. do 2009. godine, a posledice su propast mnogih firmi ili policijske istrage. Takođe, Dušan Nikezić, sin vlasnika „CES Mekona“, kao direktor u Agenciji od 2001. do 2004. godine učestvovao je u privatizacijama vrednim 1,5 milijardi evra, prodavao je DIV, DIN, „Beopetrol“, a posle toga od 2004. do 2008. godine radio je za „CES Mekon“ na poslovima privatizacije, da bi kasnije bio i predsednik radnih grupa za privatizaciju Telekoma i „Sartida“.Privatizacija Veterinarskog zavoda jedna je od 24 privatizacije koju istražuje Radna grupa Uprave kriminalističke policije. Nekada vodeću fabriku stočne hrane i lekova, ne samo u Srbiji već i u Evropi, kupio je konzorcijum „Zekstra-Bankom“, a Savet za borbu protiv korupcije godinama tvrdi da je to urađeno nezakonito jer konzorcijum nije postojao kada se prijavio na tender.Sukob interesa- Postavlja se i pitanje o ulozi konsultantske firme „CES Mekon“ i da li je dobila zastupništvo na osnovu raspisanog tendera, s obzirom na mogućnost sukoba interesa, budući da je direktor Agencije Mirko Cvetković bio izvršni direktor i partner u „CES Mekonu“, a sin vlasnika „CES Mekona“, Zvonimira Nikezića, Dušan Nikezić, bio je izvršni direktor Agencije - naveo je Savet.Sporna je bila i privatizacija „Semena“. Savet za borbu protiv korupcije je zamerio Cvetkoviću da je poslovni prostor „Semena“, od oko 20.000 kvadrata, prodat Bogoljubu Kariću za 100 evra po kvadratu. Procenu je uradio „CES Mekon“.

Cvetkovića nije bio raspoložen za komentar:- Ja nemam za vas vesti. Vi znate sve, napišite ono što hoćete.

Đurić za male pare došao do velikog kapitala
Đurić za male pare došao do velikog kapitala

Uspon Mirka Cvetkovića* diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao* radio u Rudarskom i Ekonomskom institutu, sedam godina u konsultantskoj kući CES Mekon, kao konsultant za Svetsku banku u Indiji, Pakistanu i Turskoj i u razvojnim projektima UN u Somaliji* 2001-2003. zamenik ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju * 2003-2004. direktor Agencije za privatizaciju i izvršni direktor CES Mekona* 2004-2007. vlasnik Interkon konsaltinga* 2007-2008. ministar finansija* 2008-2012. premijer i ministar finansija

Sporne privatizacije u vreme Cvetkovića

Seme

Poslovni prostor Semena, od oko 20.000 kvadrata, prodat Bogoljubu Kariću za 100 evra po kvadratu.

Veterinarski zavodKonzorcijum Zekstra-Bankom proglašen pobednikom iako nije formiran u skladu sa zakonom.ŠinvozKupac odveo firmu u stečaj, a Agencija nije ništa uradila.

Putnik i Srbijaturist

Firme prodate Srbi Iliću, ali ugovor raskinut jer kupac nije ispoštovao obaveze. On je kasnije tužio državu i dobio obeštećenje.

Savet: Sumnjivo 88 prodajaVerica Barać, bivša predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, tvrdila je da je bilo 88 spornih privatizacija dok je Cvetković bio direktor Agencije za privatizaciju. Savet je posebno obradio Seme i Veterinarski zavod, u kojima je konsultant bio „CES Mekon“.Dok je bio direktor Agencije za privatizaciju, „CES Mekon“ - u kome je nekad radio - na ime konsultovanja ove državne institucije zaradio je oko 180 miliona. Verica Barać je tvrdila da je u isto vreme bio i direktor „CES Mekona“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track