Vulin: Ovo je godina velikih odluka
Foto: Tanjug

Badnje veče na Kosmetu

Vulin: Ovo je godina velikih odluka

Politika -
Srbija moli za mir, traži mir, ali traži od velikog sveta i svih koji žive na ovim prostorima da učestvuju u borbi za mir, baš koliko učestvuje i ona, poručio je Vulin

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i vladika raško-prizrenski Teodosije pozvali su večeras u Kosovskoj Mitrovici na slogu i mir, uz ocenu da je ovo godina velikih odluka.

Vulin je, obraćajući se vernicima ispred Hrama Svetog Dimitrija, pred paljenje Badnjaka, rekao da se Srbija moli za mir, koji želi, a u toj želji ne sme da ostane sama.

"Srbija moli za mir, traži mir, ali traži od velikog sveta i svih koji žive na ovim prostorima da učestvuju u borbi za mir, baš koliko učestvuje i ona. Nije slučajno ovo što se događa danas, kao što nije slučajno što u Dečanima nije bilo ni jednog vernika, jer niko nije smeo da dođe plašeći se blokade i nasilja i da se nije slučajno dogodio juče protest u Đakovici", poručio je on.

Vulin je ocenio da je godina, koja je pred nama, godina velikih odluka, i godina jedinstva.

Prema njegovim rečima, to će biti godina u kojoj će Srbi ponovo otkriti šta znači biti jedno, odnosno šta znači ne deliti se oko Kosova i Metohije.

Vulin je istakao da će to biti godina u kojoj će Srbi otkriti slogu i deliti uverenje da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo njihove zemlje.

U ime predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Vulin je preneo želje mira, napretka, kao i da se Srbi rađaju u zdravlju i sreći.

Vladika Teodosije poručio je okupljenim građanima da se ne dele "na one koji govore ovo ili ono ili koji su južno ili severno od Mitrovice".

"Moramo da razgovaramo jedni s drugima, da želimo dobro jedni drugima i da želimo da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji", kazao je on i dodao da je važno da opstanemo kao narod koji gradi mir i ljubav oko sebe.

Centralno obeležavanje Badnje večeri na Kosovu i Metohiji održano je u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici gde je osveštavanje i paljenje Badnjaka obavio episkop Teodosije.

Ovom svečanom činu prisustvovalo je više stotina vernika u porti hrama, gde je, nakon paljenja Badnjaka, priređen kulturno-umetnički program i služena vruća rakija, a božićni paketići podeljeni deci.

Povodom Badnje večeri priređen je i veliki vatromet.

Badnje veče je obeleženo i u ostalim delovima Kosova osveštanjem i paljenjem badnjaka.

Na Kosmetu je sve u znaku proslave sutrašnjeg Božića, a centralna proslava biće u manastiru Gračanica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja