Nastavak dijaloga: Dačić sa Tačijem u Briselu
Foto: Evropska Unija

Rešenje za Kosovo

Nastavak dijaloga: Dačić sa Tačijem u Briselu

Politika -
Očekuje se da će današnja runda razgovora biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, odnosno pitanju raspodele prihoda sa tih prelaza

BRISEL - Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači nastaviće danas u Briselu dijalog u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.Očekuje se da se raspravlja o Sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima i severu Kosova, gde su Srbi većina. To će biti njihov četvrti sastanak. Prvi je održan 19. oktobra 2012. godine, a poslednji 4. decembra. Na tom sastanku je dogovoren početak sprovođenja integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

Predsednik Vlade Srbije prvo će prisustvovati neformalnom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova u Irskoj u Dablinu, pa će posle otputovati u Brisel.

Očekuje se da će današnja runda razgovora biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, odnosno pitanju raspodele prihoda sa tih prelaza.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič objasnila je u razgovoru da je ovaj format odabran zbog prepune satnice Visoke predstavnice, kako bi mogla da posveti više vremena sagovornicima.

"Običan sastanak ili radni ručak mogao bi da traje sat ili najviše dva, dok trajanje radne večere nije ograničeno", rekla je ona.

Očekuje se da će i ova runda dijaloga delom biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, odnosno o pitanju raspodele carinskim prihodima sa tih prelaza.

O ovom problemu je u Briselu prethodnih dana vođen intenzivan razgovor na nivou radnih grupa, koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavićević, a sa prištinske Edita Tahiri.

Sem toga, najavljeno je otvaranje novih tema vezanih za sever Kosova, a Kocijančic je ranije izjavila kako će ova runda biti teža od prethodnih, jer se do sada razgovaralo pre svega o sprovođenju ranije postignutih sporazuma, a sad su na redu novi. Portparolka, međutim, nije mogla da precizira koje će konkretne teme biti otvorene, rekavši da o tome odlučuje Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da od današnjeg sastanka u Briselu ne očekuje značajnije odluke vezane za najteža pitanja jer će one, kako je naveo, biti predmet daljih razgovora.

Dačić je rekao da su teža pitanja paralelizam institucija, posebnost Srba na Kosovu i način njihove organizacije u njihovim institucijama.

Srpski premijer izrazio je nadu da će radne grupe u tehničkim razgovorima definisati predloge za sprovođenje već postignutih sporazuma Beograda i Prištine kako bi se izbegli problemi u primeni.

Srbi sa severa Kosova zapretili su protestima ako budu morali da plaćaju dažbine Prištini i naveli da će plaćati sve zakonske obaveze, ali samo Beogradu.

Pitanje plaćanja dažbina prethodnih dana bila je i tema razgovora u Briselu radnih grupa koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavičević, a s prištinske Edita Tahiri.

Posle prvog sastanka radnih grupa prošle nedelje portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da su radne grupe ostvarile "izvestan napredak".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja