Najnovije vesti

Milanović: Krajnje vreme za rušenje zidova
Foto: Tanjug

Milanović: Krajnje vreme za rušenje zidova

Politika
U interesu mira i stabilnosti, razgovaramo s istokom i zapadom. Vreme je za rušenje zidova, rekao je Milanović na početku sednice Vlade Hrvatske komentarišući jučerašnji susret u Beogradu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem

ZAGREB - Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas povodom posete Beogradu da je vreme za rušenje zidova.

"U interesu mira i stabilnosti, razgovaramo s istokom i zapadom. Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović na početku sednice Vlade Hrvatske komentarišući jučerašnji susret u Beogradu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Hrvatski premijer je ocenio da je bilo krajnje vreme da se sruši "zid ćutanja" i da ga nije zanimalo kako je zid nastao.

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da je Milanovićeva poseta dobar, racionalan i koristan pomak u odnosima sa Srbijom, kao i u preuzimanju odgovornosti za vođenje regiona. Ona je novinarima uoči sednice Vlade rekla da očekuje nove kontakte sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, s obzirom da su se dogovorili da će u februaru razgovarati o prekograničnim projektima koji bi mogli da budu finansirani iz evropskih fondova.

Prvi susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske štampe. Uz izveštaje sa sastanka u Beogradu, štampa prenosi i izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je prvo trebalo da dođe do susreta predsednika, a ne premijera dve države.

Štampa posebno citira Nikolićevu izjavu u kojoj postavlja pitanje o tome da li je Milanovićeva poseta "iskreno prijateljska". U izveštaju iz Beograda "Jutarnji list" ocenjuje da Nikolić nije slučajno "zasolio" dugo očekivani susret koji je trebalo da otopi zastoj u dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije. Razlog za njegov istup zagrebački dnevnik vidi u činjenici da je zaobiđen u dogovaranju posete hrvatskog premijera. List zaključuje da će u budućnosti odnosi Beograda i Zagreba u puno većoj meri zavisiti od saradnje premijera nego, kako je do skora bio slučaj - predsednika, podsećajući na dobru saradnju Ive Josipovića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. I "Večernji list" iz Beograda donosi opširan izveštaj i ističe Milanovićevu izjavu da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu prema EU. Uz to se navodi i da su dvojica premijera razgovarala i o tužbama za genocid.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...