Dačić popodne s Rikerom i Eštonovom, pa s Tačijem
Foto: Tanjug

Dijalog u

Dačić popodne s Rikerom i Eštonovom, pa s Tačijem

Politika -
Glavne teme dijaloga su primena dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima na Kosovu i rešavanje pitanja vezanih za sever Kosova

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić će popodne, u okviru nove runde političkog dijaloga Beograd-Priština, najpre razgovarati s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, a glavne teme dijaloga su primena dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima na Kosovu i rešavanje pitanja vezanih za sever Kosova.

Priština je do sada odbijala da razgovara o rešenjima za sever Kosova gde žive Srbi, a Dačić sada dolazi u Brisel s jasnim stavom iz platforme i rezolucije vlasti u Beogradu da Srbi na Kosovu treba da dobiju autonomiju i da institucionalno mogu da štite svoje interese.

Premijer vlade Kosova Hašim Tači će se predveče takođe odvojeno sastati s visokom predstavnicom Ketrin Ešton, a potom će, kao i dosad, sve troje nastaviti razgovore na radnoj večeri. Po završetku dijaloga bi trebalo da srpski premijer, po običaju, izvesti javnost o rezultatima razgovora, a Ketrin Ešton će, kako se očekuje, o tome izdati pisano saopštenje. Radne grupe Beograda i Prištine stručno-tehnički i danas nastoje da dođu do bitnih rešenja za pitanja carina i drugih dažbina u okviru dogovora o prelazima između Kosova i centralne Srbije.

Dačić će pre dijaloga u Briselu razgovarati sa američkim zvaničnikom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom, koji je juče izjavio da će nova američka administracija održati kontinuitet politike prema Zapadnom Balkanu. Riker je naglasio da Vašington podržava dijalog uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, koja je, kao i vođstvo EU, "jasno ukazala šta Srbija treba da učini da bi napredovala na evropskom putu", a tu je bitna normalizacija odnosa s Prištinom. Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara nije želeo da prenese stav Vašingtona kad je u pitanju izjava Dačića da se mora naći sveobuhvatno rešenje za Kosovo, kao i srpska platforma i rezolucija za rešavanje položaja Srba na Kosovu, a posebno stava da oni moraju imati institucionalnu autonomiju.

Stekao se utisak da o tome najpre želi da razgovara s Dačićem. Riker je istakao da je posebno važno sprovesti dogovore u dijalogu i naročito sporazum o upravljanju prelazima, a naglasio je i američki stav da je bitno da Srbija sa severa Kosova ukloni "paralelne strukture".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track