Skupština Srbije: Rasprava o kanalu od Beograda do Soluna

Skupština Srbije: Rasprava o kanalu od Beograda do Soluna

Politika -
Sedam ministarstava radi na pripremi. Ja sam dao saglasnost, neka se krene u pripreme za taj projekat, kazao je Mrkonjić

BEOGRAD - Sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je potvrđivanje nekoliko međunarodnih sporazuma počela je je oko 10. 30, koje je obrazložio ministar Milutin Mrkonjić.

On je rekao da se na sednicama Vlade nije raspravljalo o izgradnji plovnog kanala od Beograda do Soluna, ali da na pripremi tog projekta radi sedam ministarstava. U objedinjenoj načelnoj raspravi o predloženom zakonu o državnoj pripadnosti i upisu plovila i potvrđivanju nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja u Skupštini Srbije, Mrkonjić je odbacio navode opozicione Liberalno demokratske partije (LDP) da je izgradnja kanala Morava-Vardar-Egej lični projekat ministra rudarstva Milana Bačevića.

"Kad bude faza predprojekta o tome ćemo razgovarati. Dok ne bude zvanična forma, vlada neće o tome razgovarati. Nijedan projekat nije lični projekat. Vlada na svim velikim projektima radi u celini. Sedam ministarstava radi na pripremi. Ja sam dao saglasnost, neka se krene u pripreme za taj projekat", kazao je Mrkonjić. On je naveo da će studija pokazati koliko je isplativa gradnja tog kanala.

Poslanik LDP Kenan Hajdarević pitao je Mrkonjića da li se na sednici vlade razgovaralo o tom projektu i da i je vlada donela stav, zaključak, rešenje ili je nekoga ovlastila da se krene u realizuju tog projekta. On je rekao da poseduje informaciju da ministar Bačević u Kini razgovara o potencijalnim kreditorima i upitao da li se o gradnji kanala razgovaralo sa Makedonijom i da li je zainteresovana za izgradnju takvog kanala. "Bačević je rekao da postoji ogroman broj investirora za taj projekat iz Rusije, Kine, Nemacke, Makedonije i Grčke. Da li ste razgovarali sa nekim investitorima? Da li je to privatni projekat Bačevića ili je to projekat Vlade Srbije", upitao je Hajdarević.

Hajdarević je naveo da Bačević nije otišao u Kinu privatno i da kada je rec o zaduživanju to se tiče svih građana. "Bačević je otišao u Kinu da traži kredit od osam milijardi evra. Ako neko ode da traži kredit onda očigledno da postoji odluka vlade", naveo je Hajdarević i upitao koliko je vlada predvidela vremena za pripremanje projekta gradnje kanala Morava-Vardar-Egej.

Pitanja o plovnom kanalu od Beograda do Soluna ministru Mrkonjiću su postavljali i poslanici opozicionih Demokratske stranke Srbije (DS S) i Demokratske stranke (DS). Poslanica DS S Donka Banović je u raspravi navela da je u Srbiji samo sedam odsto vodnog saobraćaja u odnosu na ukupan saobraćaj i pitala da li će zaduživanje za osam miliona evra za kanal od Beograda i Soluna dovesti do dužničke krize Srbiju.

"Ako koristimo samo sedam odsto postojeće vodne mreže kakav je interes Srbije da ulaže u kanal", upitala je Donka Banović.

Poslanik DS Konstatin Samofalov pitao je zašto da Srbija ulaže u taj projekat koji je, kako je naveo, po mišljenju stručnjaka, neodrživ i neisplativ. Samofalov je kazao da je sam ministar Bačević najavio u jednom intervjuu da putuje u Kinu upravo zbog tog projekta. Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Veroljub Arsić taj projekat može dobro da donese Srbiji i da je o tome potrebna rasprava a ne da se unapred osudi na neuspeh. On je ocenio da su navodi opozicije tendenciozni i istakao da ni premijer Ivica Dačić, ni Bačević, ni prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne mogu ništa da urade dok parlament ne odobri. Arsić je poručio poslanicima opozicije da ne budu skeptični i da je najlakše da kritikuju. "Šta ako to dobijemo a ništa ne košta Srbiju šta onda osim eventualno zemljišta", naveo je Arsić. Potom su i drugi poslanici SNS govorili o prednostima kanala do Soluna.

Elektronska sednica Odbora ubrzava rad parlamenta

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije održao je prvu elektronsku sednicu, a kako je rekao predsednik tog skupštinskog tela Vladimir Cvijan sve sednice će ubuduće biti elektronske. Cvijan je rekao da novi način rada ubrzava rad parlamenta, ali i štedi resurse, a rad najvišeg zakonodavnog tela postaje transparentniji. Kako je naveo, program na kojem poslanici rade je dobro urađen i jednostavan je. Inače, pre tog odbora elektronske sednice je najpre uveo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.Na sednici Odbor za ustavna pitanja dao je mišljenje da su pojedine odredbe zakona o porezu na dohodak građana i o veterinarstvu u skladu sa Ustavom, budući da se pred Ustavnim sudom Srbije vode postupci za ocenu ustavnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track