Pitanje Kosova prioritet predsedavanja Ukrajine OEBS-om
Foto: Kurir

Ambasador

Pitanje Kosova prioritet predsedavanja Ukrajine OEBS-om

Politika -
Pokušaćemo da promovišemo održiv dijalog, jer je to jedini put do rešenja kosovskog problema, kazao je Viktor Nedopaš, ambasador Ukrajine u Beogradu

BEOGRAD - Rešenje kosovskog problema, i to održivim dijalogom, biće jedan od prioriteta ukrajinskog predsedavanja OEBS-om u 2013, rekao je ambasador Ukrajine u Beogradu, Viktor Nedopaš.

"Problem Kosova ostao je nerešen dug period i preti stabilnosti, miru i bezbednosti Zapadnog Balkana i cele Evrope. Pozicija Ukrajine je da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane (Prištinu i Beograd). Pokušaćemo da promovišemo održiv dijalog, jer je to jedini put do rešenja kosovskog problema", rekao je Nedopaš.

On je u predavanju "Predsedavanje Ukrajine OEBS-om u 2013. godini - doprinos jačanju bezbednosti i saradnje u Evropi" rekao da "sve međunarodne organizacije koje su uključene u rešavanje pitanja Kosova (UN, EU i druge) moraju da koordiniraju napore kako bi omogućile neophodno okruženje za proces koji je već u toku, odnosno direktne pregovore Srbije i Kosova, uz posredovanje EU".

"Neću reći da Ukrajina planira da ima odlučujuću ulogu u rešavanju kosovskog problema. Mislim da mi ne možemo da sprovedemo radikalne korake koji će u kratkom vremenskom roku rešiti konflikt. Mi ćemo prosto pružiti neophodnu pomoć kroz misije OEBS u Beogradu i Prištini da podstaknemo zajedničke napore dve strane", rekao je Nedopaš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track