Sindikat: Za zaposlene u BG vrtićima da važi PKU
Foto: Beta

Najavljuju protest

Sindikat: Za zaposlene u BG vrtićima da važi PKU

Beograd -
Izmenjena uredba na nivou Srbije izjednačava plate u predškolstvu za isti stepen stručne spreme, ali ne uvažava specifičnosti i troškove života u Beogradu, rekao predsednik sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović

BEOGRAD - Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" zatražio je danas da za zaposlene u predškolskim ustanovama Beograda i dalje važi Poseban kolektivni ugovor (PKU), a ne uredba koja im smanjuje zarade i do 15.000 dinara.Izmenjena uredba na nivou Srbije izjednačava plate u predškolstvu za isti stepen stručne spreme, ali ne uvažava specifičnosti i troškove života u Beogradu, rekao je predsednik tog sindikata Tomislav Živanović.

Grad Beograd još ranije je sa sindikatima zaključio PKU, kojim su plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u Beogradu bile veće nego u ostatku Srbije. Međutim, uredba više ne dozvoljava da osnivač, grad Beograd i sindikat ugovaraju zarade.

Tim propisom, kako je rekao Živanović, nije uzeto u obzir da su u beogradskim vrtićima prenatrpane grupe, da zaposleni imaju više posla u očuvanju bezbednosti dece, zatim vrtići u Beogradu rade duže nego u ostalim gradovima u Srbiji, objekti su razuđeniji.

"Tražimo da PKU važi sve do korekcije uredbe i uvažavanja specifičnosti Beograda", rekao je Živanović na konferenciji za novinare.

On je najavio da će u slučaju da problem ne bude rešen, svi sindikati koordinirano zahtevati izmenu uredbe i naveo da će taj sindikat podržati protest Samostalnog sindikata predškolstva Beograda, zakazan za subotu.

Predstavnica sindikata "Nezavisnost" Verica Jolić očekuje da će gradonačenik Beograda Dragan Đilas imati sluha za njihov problem i da će im pomoći, a traže i pomoć gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Mirjana Lazić iz zemunske Predškolske ustanove "Dr Sima Milošević" ukazala je da su tehnički radnici, stupanjem uredbe na snagu, dovedeni na rub egzistencije.

Taj sindikat ne protivi se što su njihove kolege u ostatku Srbije dobile veće plate, ali ne želi da radnici u Beogradu budu kolateralna šteta, rekla je Lazić.

Uredba, koja je stupila na snagu 6. januara, ne predviđa smanjenje plate vaspitačicama i medicinskim sestrama, već ostalom tehničkom osoblju. Zarade nekvalifikovanih radnika smanjuju se sa 21.191 dinar na 15.298 dinara, dok se zarade spremačica smanjuju sa 24.974 na 16.093 dinara.

Zarade nutricionista i saradnika na preventivnoj zaštiti smanjuju za više od 11.000 dinara, pojedinih zaposlenih u administraciji za skoro 10.000 dinara, a vozača, kuvara i majstora za 14.975 dinara.Samostalni sindikat radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda održaće u subotu, 26. januara protest ispred Vlade Srbije, zbog stupanja na snagu ove uredbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track