Merkel: Srbiji mesto u EU

Nikolić sa nemačkom kancelarkom

Merkel: Srbiji mesto u EU

Politika -
Nemačka kancelarka pohvalila napore Srbije da reši kosovski problem i postane deo Unije

BEOGRAD - Pljušte pohvale.Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je nastavak dijaloga Beograda i Prištine tokom razgovora s predsednikom Tomislavom Nikolićem i poručila da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka EU, saznaje Kurir.Nikolić se tokom večere na Samitu šefova država i vlada latinoameričkih i kiparskih država i EU u Čileu sastao s Merkelovom. Prema rečima insajdera Kurira, susret je trajao kratko, svega nekoliko minuta, ali bio je srdačan.- Nemačka kancelarka je tokom razgovora s Nikolićem pohvalila nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i konkretne mere koje Beograd preduzima u implementaciji postignutih sporazuma. Rekla mu je da Nemačka podržava Srbiju na njenom evropskom putu - kaže izvor Kurira i dodaje da je predsednik Srbije najmoćnijoj političarki EU poručio da je priključenje Srbije Uniji naše strateško opredeljenje.Prema Nikolićevim rečima, razgovor je bio veoma konstruktivan, a Merkelova mu je prenela izraze uvažavanja kao kredibilnom partneru.- Prvi put je i ona sama rekla da razgovara sa čovekom za koga zna da neće obećati ono što ne može ispuniti - rekao je Nikolić i dodao: „Osećao sam se veoma ponosno što ovde predstavljam Srbiju. U razgovorima s mnogim predsednicima država shvatio sam da Srbija u trećem svetu ponovo zauzima mesto koje je nekad zauzimala.“

Susret sa Jahjagom u BriseluIako predsednica Kosova Atifete Jahjaga još nije odgovorila na poziv Tomislava Nikolića da se susretnu, kako saznajemo, tim predsednika Srbije već ima smernice za navedeni sastanak.- Susret će sigurno biti na neutralnom terenu - u Briselu. Biće to kao prvi susret Ivice Dačića i Hašima Tačija, čisto formalno - kaže naš izvor i dodaje da će se Nikolić sasvim sigurno rukovati s Atifete Jahjagom.

Koeljo: Tomo, zamišljao sam te drugačijePredsednik Srbije sastao se i s premijerom Portugala Pedrom Pasosem Koeljom, koji je pohvalio politiku koju vodi Nikolić, ali i priznao da je šefa naše države zamišljao mnogo drugačije!- Premijer Portugala je priznao da je o Nikoliću imao drugačiju sliku i da je sada siguran da je to bila namera pojedinaca da u svet ode iskrivljena slika o njemu. Koeljo je još dodao da mu je drago što se lično uverio da to nije tako - kaže izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track