Dušan Bajatović: Svima služim kao vreća!

Intervju direktor „Srbijagasa“

Dušan Bajatović: Svima služim kao vreća!

Politika -
Krivac sam kad država hoće da vodi socijalnu politiku kroz cenu gasa i privatizaciju. Zovu me državni tajkun a ja sprovodim politiku Vlade

BEOGRAD - Spokojan sam!- U ličnom mi je interesu da sve malverzacije u „Azotari“ budu istražene do kraja. Niti me je strah, niti imam zbog čega da strahujem - kaže u intervjuu za Kurir Dušan Bajatović, prvi čovek „Srbijagasa“ i potpredsednik SPS.♦ Da, ali uhapšen je vaš zamenik u „Srbijagasu“. Kako to da ništa niste znali?- Prvo, nije uhapšen moj zamenik, nego je priveden zastupnik državnog kapitala. Propalu „Azotaru“ uspeli smo da stavimo na noge. Na istražnim organima je da utvrde da li je išta rađeno nezakonito i da potom postupci dobiju sudski epilog.♦ Hoćete da kažete da niste imali predstavu o tome šta se radilo u „Azotari“ u vezi sa pšenicom i đubrivom i kako su se izvlačili milioni evra?- Istraga bi trebalo da predstavlja državnu tajnu. Kako možemo da znamo da li je to što vi kažete neko rekao ili je reč o medijskom spinovanju?♦ Pa da li se protiv vas vodi istraga?- Istina je da nisam pozvan ni na kakav informativni razgovor. U „Srbijagasu“ i svim ostalim firmama već duže vreme se sve proverava.♦ Po tome koliko se pominjete u medijima kao sledeći za hapšenje u aferi „Azotara“ čini se da ste, u stvari, žrtveno jagnje?- Neki prijatelji su mi upravo to i rekli. Ubeđen sam da je sve što sam radio i što radim u interesu države. Četiri godine služim kao vreća u koju svako stavlja šta hoće.♦ Kome služite kao vreća?- Krivac sam kad država hoće da vodi socijalnu politiku kroz cenu gasa, kroz privatizaciju. Nazivaju me državnim tajkunom, a samo sprovodim politiku vlade. Ali svima koji sumnjaju kažem - tu sam.♦ Za mahinacije sa đubrivom i pšenicom u „Azotari“ niste znali?- U vezi sa regresiranim đubrivom tvrdim da do berze zakon nije prekršen. A šta je rađeno na berzi, to nije u mojoj nadležnosti. Nadam se da će slučaj „Azotare“ biti istražen do kraja. Ali zašto me ne pitate da li je SPS meta?♦ Pa dobro, pitam vas.- Jeste. Ima i unutrašnjih i spoljnih faktora.♦ Koji su jedni a koji drugi?- Sigurno nekome smeta to što je Dačić srušio spomenik.♦ Hoćete da kažete da se zbog toga sada poteže Branko Lazarević, bivši šef kabineta Ivice Dačića koga povezuju sa Šarićima?- Na ovo pitanje mogu da odgovorim kao predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove. Nikada nismo dobili izveštaj u kojem se pominje neko od članova kabineta bilo koga člana Vlade. Činjenica je da je Darko Šarić izvršio privatizacije po Srbiji u vreme kad SPS nije učestvovao u vlasti. A druga stvar, upravo u vreme dok je Dačić bio ministar policije otkriveno je da je Šarić šef narko-mafije.♦ Da li ste imali prilike da se upoznate?- U životu ga nisam sreo. To je pitanje za nadležne organe, za BIA, Upravu za sprečavanje pranja novca. Kada je Šarić postao poznat? Kad smo uz pomoć američke DEA shvatili da diluje nakrotike. Neće biti da je SPS jedini kojeg kroz medije povezuju sa Šarićem. U toku su istražni postupci.

Veliki partner bi da savije šiju malom♦ Kako se vama čine odnosi u Vladi? Svaki dan ima signala da će uskoro izbori?- Nisu oni bili idealni ni u prethodnoj vladi. Uvek je bilo da veliki partner u vladi pokušava da što više savije šiju manjem partneru. Ravnoteža mora da postoji.♦ Ima li je ova vlada?- Imamo relativno uspešne pregovore o Kosovu i Metohiji, kao i ozbiljan pokušaj razračunavanja s kriminalom i korupcijom, za šta su podjednako zaslužni i Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.Obezbedili smo jeftiniji gas♦ Idete u Moskvu kako biste snizili cenu gasa?- Očekujemo da će prosečna cena gasa za ovu godinu biti 370 dolara umesto 488, koliko smo plaćali u 2012. Trenutna cena koju plaćaju potrošači u Srbiji bazirana je na ceni od 355 dolara. I zato „Srbijagas“ ima gubitke. Od „Gasproma“ možemo da dobijemo maksimalno povoljne uslove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track