PROTEST OVK: Ambasadu Srbije čuva 200 policajaca
Foto: Rojters

Zbog spomenika u Preševu

PROTEST OVK: Ambasadu Srbije čuva 200 policajaca

Politika -
Albanci predvođeni veteranima OVK protestuju zbog rušenja spomenika u Preševu, a policija je spremna da reaguje ukoliko na ambasadu budu bačeni Molotovljevi kokteli

SKOPLJE - Dve stotine policajaca, uključujući i tri specijalne policijske jedinice, raspoređeni oko ambasade Srbije u Skoplju.

Policija je postavljena i po prilaznim ulicama, zbog najavljenog protesta povodom nedavnog rušenja spomenika OVMPB u Preševu.

Protest organizuju veterani OVK i članovi Udruženja albanskih političkih zatvorenika u Makedoniji, studenti iz Tetova i drugi građani.Prema najavama organizatora, protest se organizuje zbog diskriminatorske politike Srbije prema Albancima, a posebno prema onima koji žive na jugu Srbije u Preševskoj dolini, Medveđi i Bujanovcu.Policija je spremna da postavi prepreke na prilaznim putevima na 50 metara od ambasade Srbije u Skoplju, a okolo se nalaze i vatrogasna kola i protivpožarna oprema za slučaj da na ambasadu budu bačeni Molotovljevi kokteli i druge zapaljive materije.

Bezbednost ambasade nije bila ugrožena Otpravnica poslova u ambasadi Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić izjavila je da je protest prošao mirno i bez incidenata, a makedonska policija je preduzela sve mere da zaštiti strano predstavništvo u zemlji. „Nije bilo potrebe ni za kakvu intervenciju i najvažnije je što se sve završilo bez incidenata, a ni bezbednost ambasade, ni bezbednost osoblja nisu bili dovedeni u pitanje. Zahvalni smo makedonskoj proliciji koja je profesionalno obavila svoj posao, a, na sreću, nije bilo potrebe da se interveniše", rekla je Divjak -Tomić. „Mi ne osporavamo pravo na protest, to je demokratsko pravo, ali mi nismo nadležni za rešavanje tog problema. U Briselu se vodi dijalog na najvišem nivou između Beograda i Prištine i tamo je mesto gde se rešavaju sva pitanja. Najvažnije od svega je to što se sve završilo bez incidenata”, istakla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track