Dačić: Za operativce SAD Srbija je centralni saveznik u regionu

Posle susreta sa Džonom Kerijem

Dačić: Za operativce SAD Srbija je centralni saveznik u regionu

Politika -
Premijer izjavio da su se američki zvaničnici veoma pozitivno izrazili o politici Vlade Srbije, da podržavaju njen evropski put i napredak u dijalogu sa Prištinom

PRAG - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su se američki zvaničnici veoma pozitivno izrazili o politici Vlade Srbije, da podržavaju njen evropski put i napredak u dijalogu sa Prištinom, a da niko u SAD nije otvorio pitanje njegovog kredibiliteta zbog "afere Šarić".

Dačić je rekao da su zvaničnici SAD "rekli da podržavaju evropski put Srbije, da podržavaju da Srbija što pre dobije datum za otpočinjanje pregovora, da podržavaju napredak koji je ostvaren u dijalogu sa Prištinom i da će ispuniti obećanje koje je Hilari Klinton dala da će pomoći u dovođenju američkih investicija u Srbiju". On je, posle susreta sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, istakao da je njegova osnovna poruka američkim zvaničnicima bila želja za unapređenje bilateralnih odnosa, jer Srbija "sigurno ne može da realizuje i zaštiti svoje nacionalne i državne interese bez jednog partnerskog odnosa sa SAD".

Dačić je istakao i da je imao veoma uspešan razgovor sa bezbednosnim strukturama SAD, čiji su čelnici pohvalili saradnju sa Srbijom i istakli da je ona za njih centralna zemlja u regionu, da su spremni za dalje unapređenje operativne saradnje i dodatno angažovanje na obuci i treningu naših ljudi. Premijer je najavio da će, zajedno sa američkom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA), organizovati regionalni skup ministara unutrašnjih poslova iz regiona kako bi se razgovaralo o još boljoj, operativnijoj saradnji u regionu u borbi protiv narkotika.

On je, pored toga, izrazio uverenje da će državni sekretar SAD prihvatiti poziv da dođe u posetu Srbiji, čija se uloga, kako je rekao, visoko ceni u ovom trenutku.Na pitanje šta Beograd može da očekuje od Vašingtona kada je u pitanju Kosovo s obzirom na suprostavljene pozicije, Dačić je odgovorio da u ovom trenutku ne treba očekivati "neke spektakularne obrte". On je kazao da su SAD zadovoljne tokom dijaloga sa Prištinom, koji apsolutno podržavaju, a da i SAD i EU sada očekuju dalji napredak, ističući da je važno da se dogovori koji se postignu realizuju na terenu.

Premijer je ocenio da je veoma dobro što je došlo do susreta predsednika Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom i pored razmimoilaženja u stavovima. "Ako pitanje statusa ostavimo po strani i ako želimo da operativno i praktično rešavamo probleme koji postoje na Kosovu i Metohiji, a naročito taj paralelizam institucija, neophodno je, na osnovu naše platforme i rezolucije, doći do nekih rešenja koja su prihvatljiva i za Prištinu i za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji i to će biti naš cilj u narednom periodu", istakao je Dačić.

U pogledu navoda da se susretao sa jednim od članova narko klana Darka Šarića, Dačić je naglasio da se nikada nije sretao sa pripadnicima bilo kakvih organizovanih kriminalnih grupa i da te navode niko od američkih zvaničnika nije ni spomenuo, što, kako je kazao, dovoljno govori o besmislenosti takvih optužbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track