Dačić: Srbija ne prihvata članstvo Kosova u UN
Foto: Beta

Razgovarao sa Čurkinom

Dačić: Srbija ne prihvata članstvo Kosova u UN

Politika -
Premijer je istakao da je Srbiji za rešavanje problema Kosova i Metohije potrebna podrška Rusije, Kine i drugih velikih zemalja

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u razgovoru u Njujorku sa šefom misije Ruske Federacije u UN Vitalijem Čurkinom da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN zato što pitanje statusa Kosova nije rešeno.

Premijer je istakao da je Srbiji za rešavanje problema Kosova i Metohije potrebna podrška Rusije, Kine i drugih velikih zemalja i da je ta podrška utemeljena na vrednostima međunarodnog prava i istine, saopštila je danas vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

"Veoma smo zahvalni Ruskoj federaciji na podršci koju nam pruža. Ruska federacija principijelno i konstruktivno podržava Srbiju u cilju pronalaženja pravednog rešenja i obezbeđivanja trajnog mira u regionu, a pre svega opstanka Srba", rekao je on.

"Najoštrije je osuđena svaka zloupotreba međunarodnih misija koja dovodi do učvršivanja kosovske nezavisnost", naglasio je Dačić, navodi se u saospstenju.Premijer Dačić je istakao da Srbija ne menja svoj stav kada je reč o UN:"Ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN zato što smatramo da pitanje statusa Kosova nije rešeno i da je nužno tragati za pravednim rešenjem koje će biti u interesu i Srba i Albanaca"

"Za nas je nedopustivo, a za to imamo i podršku Ruske Federacije, da se pitanje članstva u UN rešava parcijalnim dogovorima", rekao je premijer Dačić.Dačić očekuje veće investicije iz SAD

Dačić je u razgovoru sa urednicima lista Volstrit džornal (Wall Street Journal) posebno istakao prednosti Srbije kao investicionog područja i izrazio očekivanja da će u ovoj godini biti znatno povećana ulaganja američkih kompanija u Srbiju.

Dačić je s novinarima tog američkog lista razgovarao o naporima Vlade Srbije da stabilizuje ekonomsku situaciju u zemlji i oživi privredu, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Dačić je, gostujući na okruglom stolu Volstrit džornala, govorio o evropskim perspektivama Srbije, političkoj situaciju u zemlji i nastojanjima Srbije da oko Kosova i Metohije dijalogom dođe do pravednog rešenja, navodi se u saopštenju.

Dačić boravi u višednevnoj poseti SAD tokom koje je prisustvovao Molitvenom doručku koji tradicionalno priređuje američki predsednik a imao je i niz sastanaka sa zvaničnicima SAD.

http://www.youtube.com/watch?v=Wtb9rqWgWnM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track